Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felelős állattartás

Nem kívánom ezt a fejezetet bőlére ereszteni. Rengeteg írás található a neten. Ajánlom például a www.olcsokutya.uw.hu weboldalt.

Nagyon fontos, ha kiskutyát szeretnénk alaposan gondoljuk végig, hogy melyik fajta a megfelelő számunkra és a környezetünkbe. Mi is illünk az adott kutyafajtához. (Közép-ázsiai juhászkutyát nem viszek a nyolcadik emeletre, egyedülálló vagy családosak vagyunk stb)

Anyagilag megengedhetjük-e magunknak. A kutya táplálása; prémium kutyaeledel, állatorvosi költségek; az oltások, (külső-, belső élősködök ellen, fertőző betegségek ellen) féreghajtás, kullancsellleni szerek állandó költséget jelentenek egészséges kutyák esetében is.

Ha nem vagyunk tenyésztők, ivartalanítassuk az állatunkat!

Mindenkinek, aki kisállatot vesz magához számolnia kell azzal, hogy egy élőlény nem játékszer. Nem lehet visszaadni, ha mégis más színű lenne az elképzelésünk, nem lehet leadni, ha nyaralni megyünk, nem lehet őt több napra egyedül hagyni, szóval egész életstílusunkat hozzá kell igazítani. Etetni, itatni, gondozni kell őt és évente többször állatorvosi kontrollra vinni. Mivel kedvenceink nem tudnak beszélni - ha bajba kerülnek, nem tudnak segítséget kérni -, így nekünk kell előre gondolni az ilyen helyzetekre is.

Egy kisállat tartása rengeteg örömmel ajándékozza meg az embert és kutatások szerint kedvenceink rendkívül kedvező hatással vannak egészségünkre is. A kisállattartók jobban tűrik a stresszt és általánosságban egészségesebbek, mint állatot nem tartó embertársaink. Ugyanakkor előre számolnunk kell azzal is, hogy kis társaink nem csak örömet, hanem átlagban 10 évig tartó folyamatos lekötöttséget és felelősséget is jelentenek. Egész életünket úgy kell szerveznünk, hogy abban kedvenceinknek részük legyen. Ezért egy állat befogadása nem történhet meggondolatlanul. Gyermekünknek csak akkor vegyünk kisállatot, ha biztosak vagyunk benne, hogy rábízhatjuk a gondozását, vagy amennyiben ő ezt nem tenné meg, mi vállalni tudjuk helyette a feladatot. Lakótelepi lakásba csak olyan kisállatot vigyünk, akinek az igényeihez az ilyen környezet megfelel és nem lesz folyamatos konfliktusforrás a szomszédokkal. Általában a lakásban tartott kutyák még jobban igénylik a gazdi társaságát, figyeljünk erre oda. Bár a kutya ugatása miatt senki nem jelenthető fel Magyarországon, törekedjünk a békés egymás mellett élésre szomszédainkkal.

Kisállataink – talán még jobban mint gyermekeink – ki vannak szolgáltatva nekünk. Ez óriási felelősséget ró ránk. Ezerféle betegség leselkedik rájuk, ami ellen a lehető legteljesebb védelmet kell nekik adnunk ahhoz, hogy sokáig mellettünk maradhassanak. Ma már a felelős állattartás alapja, hogy bármilyen kisállatunk is van, azt rendszeresen vakcináztassuk a fertőző betegségek ellen, rendszeresen (évente 4 alkalommal) féregtelenítsük, folyamatosan védjük a külső élősködők (bolha, kullancs, fülatka, szőrtüsző-atka) ellen és gondoljunk arra is, hogy esetleg elveszhet, ezért lehetőleg még az első oltási sor beadásakor chipeztessük be állatorvosunkkal.

Ha menhelyről, vagy gyepmesteri telepről fogadunk be állatot, biztosak lehetünk benne, hogy kivételesen hűséges és odaadó kutyánk, vagy macskánk lesz, hisz ezek az állatok pontosan tisztában vannak azzal, hogy mit jelent a gazdi nélküli élet. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ezek az állatok egy óriási traumán estek át, így az első időszakban valószínűleg több odafigyelésre és szeretetre lesz szükségük, mint szerencsésebb társaiknak. Ha ilyen kisállatot fogadunk örökbe, első utunk az orvoshoz vezessen egy általános vizsgálatra, hisz olyan helyről hoztuk a kutyát, vagy a cicát ahol fokozott fertőzésveszélynek volt kitéve. (Ez nem vonatkozik az ideiglenes befogadóktól befogadott állatokra!) Ha még nem kapott még chipet, ezt is intézzük el és fontoljuk meg az ivartalanítást.

Csökkentsünk a konfliktushelyzeteket környezetünkkel. Sokan nem szeretik az állatokat. Ettől nem feltétlenül rossz emberek. Ha mi úgy gondozzuk állatainkat, hogy az környezetünket nem irritálhatja (felszedjük az ürüléket, nem engedjük el a kutyát pl. játszótér közelében, a nehezen kezelhető kutyát lakott területen pórázon tartjunk) akkor a konfliktushelyzeteket is csökkentjük, ezáltal tulajdonképpen saját életünket könnyítjük meg.

Az ember leghűségesebb társa. Védelmezőnk, vigasztalónk a bajban, hűségével, szeretetével óv és megnyugtat. Egy kutya soha nem érdekből, hanem őszinte barátságból kötődik gazdájához. Egy kutyával való élet azonban nemcsak örömet, hanem 10-15 évig tartó folyamatos kötöttséget is jelent. Rendszeres orvosi felügyeletre van szüksége, valamint megfelelő táplálékra és mozgásra. A kutyát nem érdekli, ha esik az eső, vagy vasárnap kora hajnal van, neki szüksége van a rendszeres sétára, hogy elvégezze szükségleteit. A törődést persze ezerszeresen is meghálálják, de aki kutyát vesz magához, előre számoljon a négylábúval együtt járó feladatokkal. (Azért ez nem olyan borzasztó: a rendszeres séta – akár még szélsőséges időjárás esetén is – nemcsak a kutya, az ember egészségére is jó hatással van!)

Elfoglalt, de kutyát imádó embereknek sem kell feltétlenül lemondaniuk a kutyatartás örömeiről. Bár minden eb igényel bizonyos fokú törődést (etetés, séta), sok fajta jól elvan magában, nem igényel folyamatos szórakoztatást. Ilyenek például a tacskó, a shar-pei, a basset hound, vagy a shi-tzu.

Téves az a nézet, hogy lakásban nem lehet kutyát tartani. A kutyának ugyanis alapvetően az ember közelségére van szüksége. Már egy 50 négyzetméteres lakásban is nagyobb mozgástere van egy kutyának, mint egy nagy kertben, kennelbe zárva, vagy urambocsá’ egy láncon. A rendszeres sétának persze esetükben fokozott jelentősége van. Aki lakásban tart kutyát, csak úgy tegye, hogy a napi 2-3 sétát meg tudja oldani.

A gyerekek alapvetően vonzódnak a kutyákhoz. Ha nem, és az idegenkedés mögött nem áll korábbi trauma, az sajnos legtöbbnyire nevelési probléma. Ha van kutyánk, ha nincs, ne neveljük gyerekeinket úgy, hogy féljenek a kutyáktól! Általában a kutya és a gyerek kölcsönösen jó hatással vannak egymásra. Mielőtt azonban gyermekünknek kutyák vennénk, fel kell mérnünk, hogy tud-e, akar-e róla gondoskodni, illetve, ha ő nem teszi meg, akkor mi fel tudjuk-e vállalni a feladatot. Egy kutya ugyanis nem játék és nem lehet visszavinni az üzletbe, ha gyermekünk mégis megunta, vagy mégsem tudjuk a sétákat beilleszteni életstílusunkba. Ismét elmondjuk: egy kutya kötelezettség, rengeteg örömöt tud adni, de egyben felelősséggel is jár!

Kutyáink nem tudnak beszélni, ezért a gazdiknak folyamatosan oda kell figyelni jelzéseikre. Ma már a vakcinázás, rendszeres orvosi vizsgálatok és rendszeres féregtelenítés, illetve külső élősködők elleni kezelés mellett a mikrochip is hozzátartozik a kutyáról való felelős gondoskodáshoz.

Négylábú társaink a leghevesebb konfliktushelyzeteket generáló társállatok. Ürülékük, ugatásuk folyamatosan feszültségeket generálnak. Az emberek alapvetően két csoportra oszlanak. Az egyik szereti a kutyákat. A másik nem. Mindkét csoport érdeke azonban a békés egymás mellett élés. Ha a konfliktusokat nem is sikerül mindig maradéktalanul megoldani, azokat tompítani lehet, ha előre odafigyelünk rájuk, illetve elkerüljük őket.

Ezen az oldalon a felelős gazdiknak szeretnék tanácsokat adni, hogy hogyan nevelhetik helyesen kutyájukat.

www.felelosallattartas.hu

Autóval

Ejtsünk szót először az autóval történő szállításról. Ez talán a legkedvezőbb megoldás, hiszen relatív gyorsan háztól házig szállíthatjuk kedvencünket úgy, hogy közben kényelmesen utazik.
Minden kutyás másra esküszik, egy dolog azonban tilos: vezetés közben ölbe venni kedvencünket. Ez kézenfekvőnek tűnik, a cikk szerzője mégis többször látott erre példát. Az anyós ülésen sem célszerű utaztatni kutyánkat, hiszen nagyobb fékezésnél a szélvédő fogná meg, ami nem lenne kellemes élmény. Arról nem is beszélve, hogy fészkelődés és forgás közben kutyánk merő véletlenből sebességet válthat helyettünk vagy beránthatja a kéziféket.
Kombi autóknál gyakori megoldás, hogy a raktérben utaznak a kutyák. Ez abból a szempontból jó, hogy elég helye van kedvencünknek és vezetés közben nem vonja el annyira figyelmünket. A hátsó üléssel egy vonalban rugalmas vagy merev rácsot szoktak elhelyezni, amely meggátolja négylábú kedvencünket abban, hogy előremásszon, előreessen. A rács azonban balesetveszélyes lehet. A rugalmas rács egy nagyobb fékezésnél - ne adj' isten ütközésnél - nem fogja meg a kutyát, a merev rács pedig akár össze is törheti.
Kistestű kutyákat megfelelő méretű ketrecben tanácsos szállítani. Ez azt jelenti, hogy a ketrecben kényelmesen fel kell tudnia állni, meg kell tudnia fordulni és le kell tudnia feküdni. A ketrec fala ideális esetben lyukacsos műanyag, hogy a szellőzés biztosított legyen. A műanyag azért hasznos, mert egyszerre tart, de mégsem olyan merev, mint a fém, tehát nem fog kárt okozni kedvencünkben. A ketrec ajtaja legyen rácsos, belül pedig rendezzük be a kutya által megszokott takaróval. Ha kész vagyunk a ketreccel, rögzítsük biztonsági övvel!
Nagyobb kutyák ketrece nem fér be az autóba, ezért ezt a lehetőséget el kell vetnünk. Már hazánkban is beszerezhető az ún. "kutya biztonsági öv". Ez tulajdonképpen egy hám, amelynek a végén egy olyan csat van, amely kompatibilis a kocsikba beszerelt biztonsági övek csatjával. Ültessük kutyánkat a hátsó ülésre és kössük hámját a kocsiban található csathoz!
Sokan tartanak attól, hogy a kutya - felkavarodott gyomra miatt - összepiszkítja az autót. Kipróbált praktika, de nem biztos, hogy minden esetben beválik: oldjuk meg, hogy kutyánk kilásson, mert akkor kifelé figyel és kevésbé lesz számára hangsúlyos a kanyarodás vagy rázkódás. Ha kutyánk szeme és füle nem érzékeny a huzatra, akkor az ablakot egy egész kicsit leereszthetjük, hogy az érdekes szagokkal is eltereljük figyelmét. A túl hangos motorzaj is felzaklathatja kedvencünket, ezért sem szabad az anyós ülés előtt elhelyezni.
Hosszú úton még egy dologra figyeljünk: időről időre álljunk, meg, hogy kutyánk ihasson és elvégezhesse dolgát. Gondoskodjunk arról is, hogy a kutya árnyékos helyen utazzon, mert ezzel és az itatással elkerülhető a nagyon gyakori hőguta.

www.hazikedvencek.hu

Vissza

Miért ivartalaníttassuk kutyánkat?

 

 

Cerberos Kutyaiskola - Miért ivartalaníttassunk? Elsősorban azért, hogy - akaratunkon kívül se - gyarapítsuk a menhelyeken, sintértelepeken sínylődő vagy az utcán kóborló kutyák számát!

Szinte hihetetlenül hangzik, ám igaz: Magyarországon több tízezer jobb sorsra érdemes kutya vegetál ezeken a helyeken, sokuk mostoha körülmények között várja örökbefogadó gazdáját - vagy a halált... Ne szaporítsuk a számukat, gondoskodjunk róla, hogy ne szülessenek meg olyan almok, amelynek tagjaira méltatlan, embertelen sors várhat.

Beszéljünk az ivartalanítás gondolata kapcsán leggyakrabban felvetődő kételyekről is!

Cerberos Kutyaiskola - Ivartalanítás Ezek többsége abból fakad, hogy kutyánkat hajlamosak vagyunk emberi tulajdonságokkal felruházni, olyan érzelmeket feltételezni róluk, amelyek az állatoknál nincsenek meg. Az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkent értékűnek - a kan sem! -, nem fosztjuk meg semmiféle örömtől - ugyanis sem a párosodáshoz, sem az anyasághoz nem fűződnek érzelmek, számukra fizikailag is inkább fájdalmas élmények ezek.

Gyakorta találkozunk tévhitekkel az ivartalanítás témája kapcsán. Egyik legelterjedtebb, hogy a szukát egyszer meg kell elletni. Semmiféle gyakorlati tapasztalat ezt nem támasztja alá. Az sem igaz, hogy feltétlenül meg kell várni az első tüzelést, ami ugyan valóban kívánatos lenne, ám nem kell ragaszkodnunk hozzá. Mindenképp fontos tudnivaló, hogy a már vemhes állatot is lehet ivartalanítani!Cerberos Kutyaiskola - Ivartalanítás

Sokszor halljuk, hogy elhízik a kutya a műtét után. Ez nem egyenes következmény, a gazdik ilyenkor valami rosszul értelmezett sajnálatból többet nassoltatják kedvencüket, és ez vezet a súlygyarapodáshoz. Elterjedt nézet, hogy az ivartalanítástól megváltozik az állat természete (gyakorta akár pozitív változást remélnek), ám a kutya tulajdonsági nem változnak meg a műtétet követően.

A nem kívánt alom megszületésén kívül az ivartalanítás egyéb jótékony hatásaival is számolhatunk: megelőzzük az idős korban gyakorta kialakuló ivarszervi megbetegedéseket; valamint csökken az állat csavargási kedve is.

Cerberos Kutyaiskola - Ivartalanítás
Hazánkban a jelenlegi helyzetben az lenne a kívánatos, ha csak a kifejezetten tenyésztésre szánt és arra alkalmas kutyák szaporodnának. Kérjük, felelős állattartóként gondolkodjon el a fent leírtakon!

Amennyiben kutyája ivartalaníttatása mellett dönt, számos állatvédő egyesület segítségét igénybe veheti, szinte folyamatosan szerveznek kedvezményes lehetőségeket. Legközelebb a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület országos kiterjedésű, immár hagyományos tavaszi ivartalanítási akciója várható.


10+1 tévhit az ivartalanításról

   1. A szukát egyszer meg kell elletni.
Semmiféle gyakorlati tapasztalat ezt nem támasztja alá. Fontos tudnivaló, hogy a már vemhes állatot is lehet ivartalanítani!

  2. Az első tüzelést meg kell várni
Ez ugyan sokak szerint valóban kívánatos lenne, ám nem kell ragaszkodjunk hozzá. Ráadásul a statisztikák azt mutatják, hogy az ivarérés előtt ivartalanított kutyák élettartama 1-3 évvel megnő (macskáknál ez 4-5 év).

  3. Drága a műtét.
Egyszeri kiadás, míg csupán egyetlen alom felnevelése a gazdához jutásig máris nagyobb költséggel jár... Nem beszélve a párzási időszakban elcsavargó állatok kezeltetésének költségéről, ha baleset érné őket vagy az egymással való verekedés során megsérülnének.

  4. Sokszor halljuk, hogy elhízik a kutya a műtét után.
Ha előfordul, nem a műtét egyenes következménye: a gazdik ilyenkor valami rosszul értelmezett sajnálatból többet nassoltatják kedvencüket, és ez vezet a súlygyarapodáshoz.

  5. Az ivartalanítástól megváltozik az állat természete.
Az ivarérett kutya alaptulajdonságai nem változnak meg a műtétet követően. Ha ivaréretté válás előtt sor kerül a műtétre, pozitív változásokra számíthatunk: csökken az állat csavargási kedve is, ezáltal kisebb a kockázata, hogy közlekedési baleset áldozatává váljon. Az állat agresszióra való hajlama is kisebb mértékűvé válik.

  6. Az ivartalanítás természetellenes, az állat csonkítása.
A 3. évezredben, a táplálékkiegészítők tömeges használatakor enyhén szólva is furcsa bármiféle természetességet emlegetni..., hogy a farkas kutyává válásának folyamatát már ne is említsük.
Bizonyos szerveltávolító műtétek az embereknél is oly megszokottá váltak, hogy egy vakbél- vagy orr, illetve torokmandula-műtétkor kinek jutna eszébe csonkításról beszélni?!

  7. Vigyázunk majd rá a tüzelési időszakban!
Na, igen. Jó barátom Maci díjnyertes szülőktől: anyja angol szetter, apja német juhász..., a két porta közt 2 méternél magasabb kerítés feszül. A párzási időszakban olyan erős a kutyákban a szaporodási ösztön, hogy bármire képesek!

  8. A kölyköknek jó helyük lesz, hiszen már kettőre van is jelentkező.
Igen. Egyre, kettőre... De mi van a többi 5-6 kiskutyával, aki egy ellés alkalmával születik? Ha minden kiskutyának van biztos helye, akkor hogyan lehetséges, hogy a menhelyek, gyepmesteri telepek mégis tele vannak és naponta altatják el a feleslegessé vált állatokat? Ráadásul még a tenyésztők sem mindig tudják nyomon követni a kölykök sorsát... Gondoljuk át: ugye nem szeretnénk, ha most mégoly jónak látszó helyre adtuk is, később az általunk nevelgetett kis állat az utcán vagy a menhelyen végezné...

  9. “Tőle szeretnénk kölyköt.”
Sajnos, ha ez ilyen egyszerű lenne, könnyebb lehetne a tudatos tenyésztés. Arra, hogy az utódok közül valamelyik  - akár csak külsőleg is - hasonlítson mostani kedvencünkre, nagyon kevés az esély.

10. “Legalább élvezze.” vagy hagy “Érezze át az anyaságot.”
Az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkentértékűnek, nem fosztjuk meg semmiféle örömtől – ugyanis sem a párosodáshoz, sem az anyasághoz nem fűződnek érzelmek, számukra fizikailag is inkább fájdalmas élmények ezek. Ők állatok, nem emberek, bármennyire is szeretjük őket emberi érzlemekkel felruházni. Számukra a párosodás, a szaporodás egy ösztön, ami semmiképpen sem keverendő össze az igazi "szerelemmel".

+1. A felszín alatt megbúvik egy ki nem mondott, de létező idegenkedés.
Uraim, ne aggódjanak, az Önök férfiasságát egyáltalán nem befolyásolja kedvencük ivartalanítása!

 
Kérjük, felelős állattartóként gondolkodjon el a fent leírtakon!

 Cerberos Kutyaiskola - Ivartalanítás

Vissza

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kedvenceink95@gmail.com

(Enikő, 2010.09.10 21:14)

szia!
tök jó oldalad van :)Ezt a cikket mindenkinek ajánlanám, a felelős állattartás nagyon fontos.
Ha van kedved jelizz az oldalamon induló honlapversenyre.

üdv,
kedvenceink.eoldal.hu

Re: kedvenceink95@gmail.com

(Myperro, 2011.08.05 12:11)

Szia Enikő!
Köszönöm. Ez kedves!
Jó az oldalad!! Csak így tovább! :)
Üdv!