Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 .

Alaszkai malamut 

Amerikai bulldog

Angol masztiff

Boerboel  

Bordeaux-i dog

Bullmasztiff

 

 

Kutyafajták

 

 Alaszkai malamut

Az alábbi idézet Nagy Tamás: AZ ALASZKAI MALAMUT címu könyvébol való. Az idézet a szerző külön engedélyével lett megjelenítve. Az itt látható szöveg szerzői jogvédelem alatt áll! A könyv megrendelhető a 06-27-354-261, illetve a 06-20-331-8030-as telefonszámokon!

Fej

A legfontosabb, hogy a fej nagysága arányban legyen a kutya nagyságával. A fejnek magasfokú intelligenciát, gyengédséget kell sugároznia. Nem szabad durvának, szögletesnek lennie. Széles és erőteljes, fülek között lekerekített koponyája különbözteti meg a többi északi fajtától. Koponyájának nem szabad szögletesnek lennie, mert hó és nedvesség gyűlhet össze rajta, ami megfagyva a fülek mozgásképtelenségét okozná. A homlok és az arcorri rész találkozásánál, a szemek között helyezkedik el a "stop", ami igazából zsírpárna, amely télen feltöltődik az egész koponyát körülvevő hasonló szövetekkel együtt, a már fent említett hó és nedvesség összegyűlésének elkerülése, valamint hőszigetelés céljából. Tél múltával ezek a zsírpárnák lefogynak, mivel már nincs szükség rájuk tovább szemvédőként. Ezen okok miatt a malamut feje télen teltebbnek, kerekebbnek látszik, mint nyáron.

Szemek
 A szemek barnák, mandula alakúak, közepesen nagyok. Kék szemek kizárandóak. A barna szem színárnyalata összhangban kell, hogy legyen az egyed megjelenésével. A vöröses szín árnyalat a coboly és vörös színű kutyáknál az általános pigmentáltság összefüggései miatt a szemek színét is világosabbá teheti. Ezért oly fontos a malamut színváltozatainak jó ismerete, felismerése bírálatkor! A kerek vagy dülledt szemek hibának minősülnek, mivel sérülékenyek és hóvakságot kaphatnak. Téli időszakban a szem körüli zsírszövetek feltöltődnek, s ezzel mintegy védelmi szerepet töltenek be nap, hó, jég, hideg ellen. A lerakódott havat, jeget a kutya fejének rázásával könnyedén eltávolíthatja a kocsonyásan mozgó zsírpárnákról. Amely kutyáknál ez hiányzik, a hajtók olajozással kénytelenek eltávolítani a megfagyott havat a szem körül. A szempillák a malamutokon jól fejlettek, mivel jelentős szerepet játszanak a szem védelmében havazás és erős napsütés idején.
Fülek
A fülek közepes nagyságúak, de kicsik a fejhez arányítva. Háromszögletűek, de kissé lekerekítettek a csúcson. Egymástól távol helyezkednek el a koponya hátsórészén oly módon, hogy a fül alacsonyabbik éle, ahol egyesül a koponyával, egy vonalba essen a szem felső és alsó csücske által képzett egyenes vonallal. Ez oldalnézetben olyan benyomást kelt a fül csúcsát tekintve, amikor a fülek figyelnek, mintha az kiállna a koponyából, és kissé előre dőlne. A szabályosan ülő fülek képesek körkörösen mozogni, lelapulni a hideg és hó elől. A mozgatásnak különösen nagy szerep jut a vezényszavakra való figyeléskor, valamint a hó és jég repedéseinek, zajoknak észrevételénél, a hó lerázásakor, kommunikációnál. Ha egy szánhúzó kutya nem hallja meg a repedésék halk zörejeit, s nem tudja jelezni azt a hajtónak, akkor az egész csapat odaveszhet. A fülek kicsik, vastagok és gazdagon szőrözöttek, hogy minimalizálják a hőveszteséget. Bármely tendencia, amely arra mutat, hogy a fül hajlik vagy hajladozik, hibának számít, mivel ez a vércirkuláció lelassulásához vezet, és megnöveli eme fontos testrész lefagyásának veszélyét.
Orr és száj
A malamutnak viszonylag rövid, széles orra, egyenes orrháta van. A szájszélek szorosan záródnak, sohasem lógósak. A lógó szájszéleken megülő nyál megfagy, a túlságosan nyílt szájon át nagy a hőveszteség és a szájon belül a fogínyen fagyás jelentkezhet. A melegben lihegő kutya szájállása azonban nem tévesztendő össze a "lógó szájjal"!
Fogak
A malamut fogai nagyok, erősek, ollószerűen záródnak. Az a kutya, akinek fogazata ráharapással találkozik, el tudja ugyan fogyasztani a fagyott ételt, de fogai hamar lekopnak. Az alul- vagy túlharapásos egyed nem képes a fagyott ételt megragadni, harapni, tépni, az étel kihullik a szájából. Amelyik szuka az utóbbi harapással rendelkezik, csak nagy nehézséggel tudja elharapni a köldökzsinórt elléskor. Az állkapocs helyes állása, izmainak megfelelő erőssége, az ollós harapás, és maga a hiánytalan és precízen működő fogazat elengedhetetlen; hiszen végül is ez biztosította ezeknek a kutyáknak és rokonaiknak fennmaradását az evolúció során. Az evolúció során különböző típusú fogak és fogazat kialakulását figyelhetjük meg fajonként; s azon belül alfajonként, fajtánként annak függvényében, hagy életmódjukhoz és táplálékukhoz mely típusú fogazat volt a legalkalmasabb. Némely típusú fogazat kiváló volt a hús feldarabolására, más állatok fogazata már lehetővé tette a rágósabb, kemény étel elfogyasztását is. A túlspecializálódott fogazatú fajok azonban speciális táplálékuk megszűntével, azzal egy időben eltűntek a földtörténet süllyesztőjében.
Nyak
A nyak erős, és enyhén ívelt kell, hogy legyen. Nem túl hosszú vagy túl rövid, de megfelelő méretű ahhoz, hogy munka közben lépésváltás nélkül le tudjon hajolni, hogy havat vegyen fel a szomjúságát csillapítani, vagy vadászatkor a nyomot követni. A nyak megfelelő hosszúsága szükséges a kiegyensúlyozott, stabil mozgáshoz munka közben. A nyak alsó részén az úgynevezett toka (kanokon jobban észrevehető) kettős szerepet játszik. Az alatta lévő zsírszövetek által a levegő felmelegedve érkezik a tüdőbe, így a tüdő nem tud károsodni. Pihenéskor a szív és a tüdő környékét melegíti, sőt néhány kutya mellső lábainak melegen tartására is használja. Így lecsökken az izmok, inak sérülésének veszélye hirtelen munkakezdéskor. A másik védőszerepe esetleges verekedéskor, harc közben védi az állat belső- és légzőszerveit.
Testfelépítés
A mellkasnak jól fejlettnek, erősnek és mélynek kell lennie. A test zömök felépítésű, de nem túl rövid. A hát egyenes és enyhén lejt a far felé. A hátizmok erősek, de nem túl rövidek, hogy hátráltassák a mozgást, vagy túl hosszúak, hogy gyengítsék a hátat. Mindkettő hiba: A kövérség nem megengedett, viszont egy egészséges rétegű, kemény zsírszövet védi az izmokat és a testet a kihűléstől. A malamutnak kell, hogy legyen elég mélysége és szélessége ahhoz, hogy helyet tudjon adni az erőteljes, masszív szívnek, és a tüdo tágulásának. A sekélyes és keskeny test nem képes kibírni a hosszú órákig tartó kemény munkát, vagy a tüdőt melegen tartani sarkvidéki hideg időjárási körülmények között. A mellkas elülső bordái kissé hajlottak könyökmagasságban, hogy biztosítani tudják a mellső lábak folyamatos, akadálytalan mozgását.
Lábak, lábfej
A dolgozó malamut nélkülözhetetlen része a jó láb és lábfej. Ha a lába feladja, nem ér semmit! Az első lábak erős csontozatúak, jól izmoltak, lábközép egyenes, rövid és erős, majd nem függőleges oldalnézetben.A lábfej nagy és szoros, az ujjak zártak és íveltek, a talpak vastagok és kemények, a körmök rövidek és erősek. Az ujjak között borhártya található, az ujjközök szőrrel jól fedettek.A hátsó lábak szélesek és erőteljesen izmoltak a combon. A lábszár kissé ívelt, a csánkok szélesek és erősek, kissé íveltek. A tehéncsonk hiba. A malamutnak kivételes erőt és tetemes hajtóerőt kell sugároznia! Bármely látszata a hibás lábnak, lábfejnek, állás vagy mozgás közben, a legkomolyabb hibának tekintendő! A túl hosszú és lágy szőr hibának tekintendő, mivel az ilyen szőrön az ujjak között jég gyűlik össze, ami lerokkantja a kutyát. Pihenéskor az állat megpróbálja eltávolítani a gyötrő jégdarabokat, de az újabb sebekkel és nedvességgel jár, ami ismételt fagyást eredményez. A malamutnak ahhoz, hogy állóképes, eredményes munkakutya legyen, erős, szoros, kompakt lábfejre van szüksége!
Farok
Szőrrel jól borított, általában a hátán, hát fölött hordozott, amikor nem dolgozik. Legjobban talán a női kalapokon díszelgő strucctollhoz hasonlóan bókol.ű A farok ily módon való kialakulása kritikus a kutya életben maradásának szempontjából. Mint az egyik legfontosabb szigetelő- és kommunikációs eszköz használatos. Mint szigetelő: a szélsőséges időjárásban játszik fontos szerepet, miszerint a farkával takarja el az összes szőrrel nem fedett testrészét; így a végbélnyílást, nemi szerveket, talpakat; orrot, szájat. Ezáltal azon testrészek - amelyek egyébként a felületükön lévő nedvesség miatt ki lennének téve a megfagyásnak - védve vannak. Ez azonban azt jelenti, hogy a faroknak megfelelő hosszúságra (minimum csánkig, vagy az alá 2,5 cm-re lóghat) és szőrrel való fedettségre van szüksége. A farok összegubódzáskor egyedül a fület nem takarja, önvédelmi okokból. A szőrzet nem lehet túl hosszú és lágy (összefagy), vagy túl rövid (nem tölti be szerepét, mint szigetelő).A rövid farok, vagy helytelen szőrzet a farkon a kutya halálát okozhatja szélsőséges sarkvidéki kondíciók között. Mint kommunikációs eszköz: a farok állásával, mozgatásával jelzi érzelmeit. Pl.: a farok hát felett csóválva örömöt, vagy várt közeledő állatot jelez; a farok hátsó lábak közé húzásával félelmét nyilvánítja ki; a farok lehet leeresztett, csak a végével csapkodó, ha egy domináns állat vagy személy közeledik; a farok, amely magasan a hát felett vagy 45 fokos szögben mereven hordozott, s egy időben a hátán feláll a szőr, valamint a vállán és nyakán testétől eláll a szőr, agresszivitást jelent, ahol az egyik kutya kihívja a másikat. A farok még lehet szukák esetében vízszintesen félrecsapott, amely jeladás a kan elfogadására párosodás idején. A farok vadászatkor vagy munka közben segédeszköz hirtelen fordulásnál, irányváltoztatáskor, hogy csak néhányat említsek.
Mozgás
Az alaszkai malamut mozgása folyamatos, szilárd, kiegyensúlyozott és erőteljes, fáradhatatlan, egyenes vonalú kell, hogy legyen. A malamut mozgása büszke és bátorságteljes; fej fenn, szemek éberek. Oldalról nézve: a hátsó lábak indítják az erőteljes mozgást, amit az elülső lábak vesznek át hátulról. Ügetéskor, munkavégzés közben a mozgás fáradhatatlan, nyújtózó, lendületes lépésforma. Elölről és hátulról való nézetben: a test nem tart sem jobbra, sem balra, a hátulsó lábak egyenes vonalban mozognak az elülsőkkel. A lábfejek a test középvonalának irányába tartanak, nem túl közel, de nem túl távol. (Ez is egy megkülönböztetője a malamutnak mozgásban, ellentétben minden más fajtával szemben, amelyek hasonló nehéz munka közben lábfejüket, lábukat igyekeznek a test középvonalán mozgatni.) A jó szögellésű egyed esetében a vállak és az első lábak szögellése olyan, hogy oldalnézetben, munkavégző mozgás közben megfigyelhető, hogy a kutya messze előre nyúlik elülső lábaival. Amely egyed erre nem képes, az "mesterkélt", "cölöpös" mozgású. (Ez eredhet néha kevés mozgásból, túl kis helyen való tartásból; okozhatja a vállak helytelen szögellése is.) A malamutnál leggyakrabban négyféle mozgásformát figyelhetünk meg: lépés, ügetés, poroszkálás és vágta. Lépéskor az úgynevezett rövid, erőteljes lépés jellemző rá, mivel a kutya zömök, izmos, rövid lábú. Ekkor két-három végtag is éri a talajt egy időben. Ügetéskor, munkavégzés közben viszont a test megnyúlik, a végtagok pedig erőteljes, nyújtózkodó, egyenes vonalú mozgást mutatnak. Ekkor az átlós végtagok mozdulnak el egy irányban. A vágta a kutya leggyorsabb járásmódja, s ennek többfajta sebessége létezik. A malamut könnyű, sík terepen vagy lejtőn lefelé haladva munka közben, szabadon pedig játszáskor, üldözéskor, vadászatkor használja a vágta különböző típusait. A poroszkálás, amikor a kutya azonos oldalon lévő lábaival egy időben lép előre, amivel érdekes látványt nyújt a szemlélőnek. Ezt a mozgásformát egészséges egyedek csak akkor használják, ha pl.: vadászat, kimerítő napi túra, gyaloglás után hazafelé tartanak. (A poroszkálással energiát takarítanak meg, s egy kevésbé fárasztó, mégis elég sebes mozgásra képesek.) Megjegyzendő, hogy a poroszkálás küllembírálati szempontból hibás járásmód.
 Pigmentáció
Mindenféle színben, kivéve Red (vörös) és Blue (kék) szőrzet színűeknél a szemhéjak, orr és a száj fekete. A pigmentáltság hiánya nem hóorr! A világos, pigmentálatlan orr esetleg megég az erős napsütésben, és vonzza a rovarok tömegét, s ezáltal folyamatos kezelést igényel a fertőzések elkerülése érdekében. A sarkvidéken élő rovarok jócskán lerövidült életciklusuk miatt sokkal aktívabbak és agresszívebbek, mint a mérsékelt égövön élő társaik. Így egy éppen dolgozó kutyának nem áll módjában a szemtelen, falkákban támadó legyek, szúnyogok hadait távol tartani magától. A hóorr nyáron fekete, míg télen egy rózsaszínű csík alakul ki az orr közepén lefelé, hogy a D-vitamint könnyebben felvehesse a napfényből, ami könnyebben be tud szűrődni, fel tud szívódni világosabb bőrön, mint sötét bőrön keresztül. Sok malamut élvezettel sütteti magát az egyre erősödő tavaszi napsütésben, s ha csak egy résnyi lehetőség kínálkozik is, kidugja orrát a kerítés lécei között, hogy napoztassa azt. Mások viszont valamilyen oknál fogva idegenkednek a napon való heverészéstől; elbújnak a napsugarak elől, s így hóorrukat megőrzik egész évben. Extra D-vitamin, valamint a tengeri alga megfelelő mennyiségű adagolásával enyhíthetjük a hóorr által okozott, csupán szépséghibát. A tengeri alga egyébként rendkívül gazdag ásványi anyagokban, így mindenképpen ajánlatos kiegészítője lehet kutyánk mindennapi diétájának. A hóorr megengedett és bírálati szempontból semmi köze a helytelen pigmentációhoz. Mint már a szemek színénél említettem, a vörös és coboly színű kutyák esetében a pigmentáció a bőrön, a szőrzeten és szemeken világosabb lehet. E színek esetében a pigmentáltság enyhébb mértékű. Ezért elengedhetetlen a színek jó ismerete, felismerése bírálatkor.
 Színek
A fehér mindig a második domináns szín, amely az alsó testet, lábakat, lábfejet, és az arc egy részét takarja. Ha elszigetelt, vagy folyamatos, foltos színek takarják a testet, az hibának számít. Az egyenetlen foltok vagy nem szimmetrikus jelölések NEM kívánatosak.
Black and White - fekete/fehér: fekete korona- és fedőszőr, fekete vagy sötétszürke pehelyszőrökkel.
Seal and White - fóka/fehér: fekete vagy fekete végű korona- és fedőszőr, fehér vagy krémszínű pehelyszőrökkel.
 Blue and White - kék/fehér: szürke, kék fénnyel a korona- és fedőszőrökön, kékesszürke pigmentáció, esetleg szürkés vagy sárga szemekkel.
 Sable and White - cobolylfehér: fekete vagy szürke korona- és fedőszőr, vöröses krémszínű pehelyszőrök vöröses árnyalatú díszítőkkel. Mindkét szín; a fekte és vöröses árnyalatok jól láthatóak.
 Wolfgrey and White - farkasszürke/fehér: fekete végű vagy szürke korona- és fedőszőr, szürke, krém vagy fehér pehelyszőrökkel. A korona- és fedőszőrök végei lehetnek feketék is. Silver and White - ezüst/fehér: világosszürke korona- és fedőszőr, fehér pehely szőrzettel.
Red and White - vörös/fehér: a korona- és fedőszőrzet, valamint a pehelyszőrzet is vörös; a szín különböző árnyalataiban. Nincs látszata a fekete színnek, barna pigmentáció.
White - fehér: a korona- és fedőszőrök és pehelyszőrök is fehérek, gyakran egy krémszínű maszk látható a fejen. Ez az egyetlen egy öntetű szín, amely megengedett!
Szőrzet
Az alaszkai malamut bundája vastag, olajos; gyapjas pehelyszőre 2,5-5 cm hosszú, a korona- és fedőszőrök 1-1,5 cm-rel hosszabbak a pehelyszőröknél. A bunda sohasem lehet hosszú vagy puha. A bundának egyöntetűnek kell lennie az egész test körül. Az elálló fedőszőrök és a kissé hosszabb, szintén elálló koronaszőrök biztosítják a védelmet eső, hó, s az időjárás viszontagságai ellen, míg az olajos pehelyszőrök a hőszigetelés szerepét töltik be. A nedvessé, havassá vált kutya így könnyen megtisztíthatja magát bundája megrázásával. A bunda viszonylag rövid az oldalakon és hosszabbodik a vállak és a nyak körül, le a háton és a csípő fölött. A comb hátulsó részén egy úgynevezett szoknya található, amely fedőszőrökből áll, de nem lehet hosszabb az átlagos koronaszőrök hosszánál. A hosszú, puha vagy New England típusú bunda sok gondot okoz, amikor a kutya hóban dolgozik. A hó jégdarabokká formálódik a lábujjak között, amik a kutyát megnyomorítják, munkaképtelenné teszik. A hosszú szőrzet az alsó testrészen és a farkon összegyűjti a havat, nedvességet, ami megfagyva lóg a kutya testén. A mozgás nehézzé válik, a bunda és a farok nem tudja betölteni hőszigetelő szerepét. A jégdarabok nem rázhatóak le oly egyszerűen, mint a hó egy szabályos bundájú egyedről. A továbbra is nedves körülmények között dolgozó kutya még több jeget fog magára gyűjteni, aminek eredménye szőrzetvesztés; a hőszigeteltség hiánya pedig megfagyással jár. Ha a bunda viszont túl rövid, az szintén hiba, mert az ilyen szőrű állat nem tudja elviselni a nagy hideget és szelet, vagy pedig több élelemre van szüksége, hogy abból hot állítson elő. A korrekt bunda csak kevés gondozást igényel és sohasem nyírott, kivéve esetleg a lábujjak körül.
 Méretek
A malamut mérete bizonyos határok között változó lehet. A kutya mérete sohasem kerülhet előtérbe a típussal szemben. Az arányosság, mozgás, típus és más, munkához szükséges tényezők figyelembevétele után van döntő szerepe bírálatkor. Ha két minden tekintetben egyforma minőségű kutyát bírálunk, akkor a kívánatos szánhúzó mérethez közelebb álló egyedet kell előnyben részesíteni. Tapasztalatok szerint
kanok: 63,5-68,5 cm, szukák: 58,5-63,5 cm
méret intervallumba eső kutyák közül kerülnek ki a legarányosabb, legtípusosabb egyedek, akik képesek megfelelni az irántuk támasztott követelményeknek.  A kívánatos szánhúzó méretek a következők:
Kanok: 63,5 cm magas a lapockánál mérve (38,5 kg). Szukák: 58,5 cm magas a lapockánál mérve (34 kg).

Ezen méretek kívánatosak, mert a kutyának folyamatos, kemény fizikai munkát kell végeznie viszonylag kevés ételmennyiség elfogyasztásával. Egy nagyobb kutya több élelmet igényel az életben maradáshoz, tehát több súlyt kellene cipelnie. Egy, a kívánatos méretnél kisebb kutya viszont nem lenne képes megfelelni a tőle elvárt fizikai követelményeknek, miszerint a szánt hosszú távolságokra húzza napokon keresztül. A méretezés alapja egyszerűen: a hatékonyság. A túl nagy méretű kutyák egyszerűen nem működnek jól csapatban: nehézkesek, nem tudnak reagálni eléggé a hirtelen fordulóknál, meredek lejtőn lefelé nem elég fürgék, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy megvan bennük a hajlam arra, hogy nem akarnak dolgozni.

Vissza

Az amerikai buldog története mentes a megszokott „sikersztoriktól”. Ez a kemény munkában edzett fickó a mai napig a Nemzetközi Kynológiai Szövetség (FCI) által el nem ismert fajták közé tartozik, holott eredete a régmúltba nyúlik vissza. Ráadásul anatómiai anomáliáktól, méretbeli hiányosságoktól vagy túlzásoktól mentesen, a mai napig talán legtisztábban orzi a „buldogság” lényegét, és azokat a nemes erényeket, melyeket oly nagy becsben tartottak az ot ismero és elismero emberek. A buldog-dinasztia leszármazása a 400-as évekre teheto. Ekkortájt kezdett elkülönülni a nomád törzsek által Angliába hozott nagytestu, vaddisznó- és medvevadászatokra használt, masztiff jellegu kutyákból egy olyan típus, melyet a buldogok oseinek tekinthetünk. Mivel ebben az idoben ismeretlen volt a „hobbikutyázás” fogalma, csak azoknak a kutyáknak volt helye a nap alatt, akik hasznos munkát végeztek. Természetesen a klasszikus értelemben vett tenyésztés is ismeretlen volt, inkább amolyan funkcionális szaporítás folyt, azaz csak a munkára legalkalmasabb, legrátermettebb és bizonyítottan jó egyedeket szaporították. A mészárosok – akiknek a buldog születését köszönheti – általában nagytestu, veszélyes állatok között dolgoztak, melyek a „siralomvölgy” felé tartva különösen csekély hajlandóságot mutathattak az együttmuködésre. Ezért leginkább olyan kutyáknak vették hasznát, melyek megkönnyítették a vágóállatok hajtását, valamint képesek voltak az esetenként kitöro, elszabaduló nagytestu patások megzabolázására. Az általuk eloszeretettel használt kutyák harciasságukkal, kitartásukkal és nem utolsósorban legendás fogáskészségükkel vívták ki elismerésüket, s a középkorban mészároskutyaként tesznek róluk említést. Az angol nyelvben késobb pedig találóan a „bull” (bika) és a „dog” (kutya)” szavak összevonásával, már buldogként aposztrofálták oket. Egy 800-1200 kilós bika egy lábára nehezedo súly nem csekély; ha ezt megszorozzuk néggyel, elképzelhetjük, hogy akkoriban a buldogokra micsoda „szelekciós nyomás” nehezedhetett. Ezek az állatok ráadásul félelmetes testi erejük mellett idonként veszettül ingerlékenyek, különösen, ha életüket érzik veszélyben, és nem kevés kurázsi kell ahhoz, hogy ilyenkor valaki útjukat állja. A kor buldogjai azonban nem rettentek meg a kihívástól. Hogy külön tanították-e rá, vagy az ösztönök által vezérelt tapasztalat késztette oket, hogy a bika érzékeny orrát célozzák meg, nem tudni, mindenesetre ha egyszer fogáshoz jutottak a barom megfékezésére alkalmas egyetlen testrészen, akkor nemigen mondtak le róla. Persze nem is nagyon volt más választásuk, hiszen ha eresztenek, rögtön egy súlyos szarvpár és két betonkemény, vaskos csülök támadásával nézhettek volna szembe, melyeknek egészségromboló hatását szükségtelen különösebben ecsetelni… Mindehhez rettenthetetlen bátorság, kemény, atletikus fizikum és satuszorítású állkapocs szükségeltetett. Tévedés ne essék: még mindig a „munka-buldogról”, az amerikai buldog közvetlen osérol beszélünk. A mai angol buldog még pajzán gondolat sem volt ekkoriban. A buldogot tehát remek adottságai ismertté tették, aminek köszönhetoen beszippantotta a kor „szórakoztatóipara”, és az egyre-másra divatba lendülo állatheccek (harc bika, medve, vaddisznó stb. ellen), valamint kutyaviadalok gyakori résztvevojévé vált, mely szerepbol aztán idovel kiszorították a buldog–terrier keverékek. Az állatviadalok betiltásával és az ipari forradalom térnyerésével megváltozott körülmények hatására lassan kezdte elveszíteni népszeruségét, és a XIX. század közepére egyre inkább háttérbe szorult az óhazában. Még a divatba lendülo kutyakiállítások sem hozták vissza régi nimbuszát, mivel az úri közönség köreiben viharos gyorsasággal terjedo, mopsszal keresztezett, zömök, gacsos lábú változata vezette a népszeruségi listákat, mely késobb az angolok nemzeti jelképévé vált. Igen, az angol buldogról van szó, mely az eredeti munka-buldog karikatúrájaként inkább szórakoztató, mulattató jelenségnek számított. Mindeközben az amerikai buldog máshol kereste a boldogulást. Az 1700-as években Amerikába induló tömegeknek ismét szüksége volt kemény, kitartó munkájára. A meghódított Újvilág kezdetben talán még barátságtalanabb hely volt, mint amit a westernfilmek „poros borostáig éro whiskygoz” hangulata sugall. Akkoriban az indiánok még nem fogyasztottak „tüzes vizet”, így semmi nem akadályozta oket a telepesek ötletszeru halomra nyilazásában, és a spanyol és francia konkurencia támadásai is állandóan napirenden voltak. A fajta ekkor élte második aranykorát: portára vigyázott, marhákat felügyelt, nagyvadra vadászott, rabszolgákat orzött és viadalokon is részt vett. Egy-egy jó kutya igen komoly értéket képviselt. Az amerikai polgárháború azonban megint csak partvonalra kényszerítette a buldogot, és a vesztes déli oldal – ahol legtovább használták eredeti funkciójában – lenézett, „proli” viadorkutyájaként kezelték. Az 1960-as évektol már délen is csak nagy ritkán lehetett velük találkozni, és szinte a kihalás szélére sodródott. Végül a fajta néhány lelkes híve összegyujtötte a megmaradt kutyákat, és gondos tenyésztoi munkával sikerült megorizniük az utókornak. A széles közönség a 80-as években köszönthette viszont az ekkor már amerikai buldogra keresztelt régi-új fajtát, és az évtized második felében ismertsége, népszerusége ismét emelkedni kezdett, sot tenyésztése már Európa több országában is folytatódott, és napjainkban is zajlik. Sorozatos mellozöttsége ellenére az amerikai buldog mindmáig orzi osei örökségét, és rendelkezik mindazokkal a kiváló tulajdonságokkal, melyek a „buldog-leszármazottakat” mindig is magukénak tudhattak. Jellemzoen két sebességi fokozata ismert: megrendíthetetlen nyugalom és elsöpro lendület. Alapjáraton az amerikai buldog végtelenül kiegyensúlyozott, nyugodt vérmérsékletu kutya, aki képes egész délután szemlélodve heverészni a teraszon, ám ha olyan esemény történik, mely veszélyt hordozhat magában, azonnal ötösbe kapcsol, és teljes sebességre pörög fel. Ez a kettosség igen veszélyes „egyveleget” alkotna, ha idegrendszere nem volna olyan stabil, mint amilyen. Szerencsére azonban az amerikai buldog nemcsak tiszta fejjel és fejlett ösztönkészlettel, hanem kifinomult intelligenciával is rendelkezik, ezért mindezt csak valóban indokolt esetben teszi, akkor, ha jó oka van rá. Nem okoz számára különösebb nehézséget a két ellentétes hangulat közötti átváltás, ahogyan az eltéro szituációk felismerése és lereagálása sem. Az amerikai buldogra pillantva joggal feltételezhetjük, hogy ez a kutya valóban képes lehet egy dühöngo bikát megfékezni, vagy medvével harcolni. Túlzásoktól mentes, középnagy termetu kutya, mely kelloen gyors és agilis, ugyanakkor 50-60 kilójával komoly „tuzerot” képvisel. Alkatilag még heterogén fajta, ami a különbözo területeken eltéro feladatokat végzo kutyák miatt alakulhatott így. Alapvetoen két típusa különböztetheto meg. Az egyik ún. „standard”, mely atlétikusabb, könnyebb felépítésu, valamivel hosszabb orral rendelkezik, a másik a „bully” (johnson vagy classic), mely nehezebb, tömegesebb, szélesebb, nagyobb feju, kicsit rövidebb orrú. Értelemszeruen a standard kutyák a legkülönfélébb kutyás sportokban jeleskednek, míg a bullyk a kutyavilág eroemeloi, akik rövid távon robbanékonyak és félelmetes erejuek, tehát mondjuk bemelegítés nélkül helybol ledöntenek egy téglafalat, de hosszabb távon, például kimeríto futás után kell nekik egy szusszanásnyi piheno, hogy megismételjék a gyakorlatot… Mindazonáltal az amerikai buldog nevelése messze nem olyan nehéz feladat, mint azt sokan gondolnák. Tény, hogy állhatatos, idonként akaratos tud lenni bizonyos dolgokban, hiszen annak idején szó szerint az élete múlhatott kitartásán és makacsságán, ugyanakkor a szilárd következetességre igen fogékonyan reagál. Ahogyan korábban olvasható volt, igen érzékeny lelkivilágú fajta, ezért nevelésénél, kiképzésénél a durvaságot kifejezetten kerülni kell. Megrovásként boven megteszi a megfelelo pedagógiai pillanatban adagolt „lélektani hadviselés”, pl. egy ideig nem veszünk róla tudomást. Normális kutya-gazda kapcsolat esetén ez jobban megviseli, mint bármilyen esztelen verési kísérlet. Ez utóbbi amúgy is halvaszületett gondolat, mivel az amerikai buldog különösebb meditatív rákészülés nélkül is magasabb fájdalomküszöbbel rendelkezik, mint akármelyik indiai fakír. Valószínuleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek elso számú játszópajtása, mivel abszolút nem veszi zokon, ha apró kezek csurik-csavarják, húzzák és rángatják a legkülönfélébb testrészeit. Velük szemben kiemelten elnézoen, barátságosan viselkedik. Van azonban valami, amire csak egészen kölyök korától szoktatható, ez pedig az idegen kutyák és más állatok társasága. Vadászatokon és viadalokon kiélezodött ösztöneit csak fiatal kortól kezdett, tudatos szocializációval lehet normális szintre tompítani. Ellenkezo esetben a megegyezo nemu és azonos méretu kutyákkal szemben javíthatatlanul dominánsan, sot gyakran agresszívan viselkedik. Ugyanez vonatkozik a vele egy fedél alatt élo – és a jövoben is élni szándékozó – állatokra. Ezt a szoktatást tényleg idejekorán, kb. 8-10 hetesen el kell elkezdeni, mert a kutya féléves kora után már vajmi kevés sikerrel kecsegtet. Osök öröksége Az eddigiekbol jól látható, hogy az amerikai buldog tenyészése szinte egész története során a funkcióit magas szinten ellátni tudó buldogot célozta. Ennek megfeleloen a fajta nem szenved kifejezetten ot sújtó betegségektol. Természetesen bizonyos sajátosságai miatt adódhatnak kisebb nehézségei. Ezek elsosorban pofa- és fejszerkezetébol következnek. Bár az amerikai buldog elkerülte az esztelen „orr-rövidítési tébolyt”, így az ebbol fakadó légzési nehézségek, a szörcsögés, hortyogás nem feltétlenül jellemzik. A rövidebb orr miatt azonban némileg jobban fenyegeti a hoguta veszélye, lógó ajkai és nyitottabb szájzuga okán pedig melegben vagy íncsiklandó falatok közelében bizony látványosan megindul a nyála. (Bár lelkes rajongói szerint nem jobban, mint mondjuk egy németjuhásznak…) Szintén kerekded fejformájából adódóan ellésnél szükséges lehet a császármetszés, de korántsem oly gyakorisággal, mint más buldogok esetében. Középnagy méretu, robusztus fajtaként nem ismeretlen köreiben a csípoízületi diszplázia, de a gyakorlatban sok enyhe és közepes diszpláziás kutya is tökéletesen tünetmentesen éli le életét. Táplálása semmiben nem különbözik a hasonló méretu kutyákétól. Növendékkorban visszafogottan, alacsony fehérjetartalmú, de magas biológiai értéku tápokkal, megfelelo ásványianyag-pótlás mellett kell etetni. Felnott korban már nem igényel különleges etetési praktikákat. A buldogok és „buldog-véruek” nem véletlenül foglaltak és foglalnak el különleges helyet a kutyák sorában. Az emberek mindig is csodálták rettenthetetlen bátorságukat, tántoríthatatlan jellemüket, kiszámítható megbízhatóságukat, odaadó ragaszkodásukat és megkapó egyéniségüket. Az amerikai buldog – hányatott sorsa ellenére – mindmáig tisztán orzi ezeket a tiszteletre méltó tulajdonságokat.
Balaskó Norbert - kutya.hu

Származási helye Anglia A angol masztiff kifejezetten nagy testű, nehéz, vastag csontozatú, de arányos felépítésű kutya. Háta széles és erős a kanoknál enyhén ívelt. Mellkasa széles és mély, lenyúlik egészen a könyékig. A lábak egyenesek és függőlegesek távol állnak egymástól. A feje nagyméretű, minden irányból négyszögletesnek kell látszania. Fogzáródása ollós, esetleg enyhe előre harapás. Kanok ideális magassága minimum 76 cm, a szukáké minimum 70 cm. Szőrzete rövid, nem lehet túl finom tapintású. Az angol masztiff színe barack, ezüstszürke, sárga vagy csíkos barack szín. Mindig fekete maszkot visel. Nyugodt kiegyensúlyozott és magabiztos fellépésű kutya. Megjelenése elegáns és nemes. Ellentmondást nem tűrő módon, igen hatékonyan őrzi a család portáját. Ritkán ugat, tisztában van hatalmas testi erejével. Hihetetlen, de tudja puszta megjelenése elrettenti a rosszban sántikálót. Kifejezetten értelmes, engedelmes eb. Megfelelő szocializáció esetén az egyéb háziállatokkal való együttélése probléma mentes. Idegeneket csak akkor engedi be, ha gazdája is elfogadja. A család barátait azonnal elfogadja, velük kedves barátságos és jóindulatú. Ennek a gigantikus méretű jószágszak a szőrzete különösebb gondozást nem igényel, heti egyszeri átkefélés bőségesen elegendő. Gyors növekedésű kutya, a fejlődési időszakban a túlzott mozgástól erősen korlátozni kell. A megfelelő minőségű és mennyiségű eledel nélkülözhetetlen az optimális fejlődése érdekében. Az angol masztiff neveléséhez sok idő, türelem és kitartás szükséges, de az viszont meghozza gyümölcsét. Mozgásigénye átlagos, elegendő számára, ha naponta egy keveset szabadon futkározhat, ha még sétáltatni is elvisszük, az maga a tökéj. A labdázásért nem lelkesedik, az apportírozás nem az ő világa. Az angol masztiff méreteit is figyelembe véve csak olyan helyre javasolt, ahol sok szeretet és nagy tér várja. Ez a kutya sokaknak kitűnő társ lehet.

www.ebmester.hu

Származási helye Dél – Afrika
A boerboel zömök, izmos nagytestű kutya. A háta vízszintes, feszes és erős. A farkát általában kurtítják. A mellkasa széles és mély leér a könyékig, a lábai erősek és egyenesek. Nagy és erős a feje, kvadratikus jellegű. Az arcorri rész széles úgy 8-10 cm az orrnyereg egyenes, stopja közepes. Marmagassága kanok esetében minimum 66 cm, szukák esetében minimum 61cm. A szőrzet rövid és puha tapintású. Színe a halványsárgától a sötétvörösig terjed csíkkal vagy a nélkül fekete maszkkal.
A boerboel kiegyensúlyozott idegrendszerű, magabiztos és nyugodt kutya. Igen hűséges, erősen kötődik a családjához, szükség esetén akár az életét áldozza azok védelmében. Családjával szemben engedelmes és készséges. Kivételes a terület őrző ösztöne, az általa felügyelt portára idegennek engedély nélkül behatolni nem sok esélye van. Csak akkor ugat, ha szükségét látja. Általában a puszta jelenléte elegendő a terület védelmére. Ez a kutya kifejezetten családcentrikus feltétlen szüksége van a gazda közelségére. Önzetlen természetét tekintve, a családi környezet a legmegfelelőbb a számára. A család barátaival jól kijön, a háznál lévő egyéb háziállatokkal is problémamentes a kapcsolata. Idegen kutyákkal szemben azonban dominánsan viselkedik. Idegenekkel szemben éber és tartózkodó, de nem agresszív. A boerboel értelmes kutya, könnyen és gyorsan tanul, szeret a gazdája kedvében járni. A boerboel elsőkutyás vagy gyengekezű embernek nem javasolt. A neveléséhez erős kéz, határozott jellem, és ellentmondást nem tűrő magatartás szükséges. Mozgásigénye átlagos, de fürge és atlétikus eb. Képes órák hosszat gyalogolni, illetve a saját maga diktálta tempóban futni. Szeret labdázni és apportírozni. A származási helyén rajongásig szeretik, számtalanszor bizonyította milyen hatékonyan képes védelmezni a család értékeit. Tartása olyan helyen ideális, ahol nagy terület áll a kutya rendelkezésére. Származási helyét kivéve ritkán fordul elő.

www.ebmester.hu

Származási helye Franciaország A bordeauxi egy igen erős, zömök felépítésű kutya. Az őrző védő kutyák táborának egyik legrusztikusabb képviselője. A feje nagy, rövid és igen markáns. A kanok ideális magassága 60-70 cm, a szukáké 58-66 cm. A kanok súlya minimum 50 kg, a szukák ideális súlya 45 kg. Fedő és alj szőrzete is rövid és puha tapintású. Színe mahagónivörös és őzbarna lehet. Vörös vagy fekete maszkkal, bár az utóbbi igen ritka. Bátor és tántoríthatatlan kutya. Nagyon meggyőzően tudja védeni a család portáját. Nem ugat sokat, de ha kiengedi öblös hangját annak bizony oka lehet. Kifutóban tartásra alkalmatlan. A család minden tagját szereti, igen ragaszkodó természetű, gyengéd és hűséges. A család portájának őrzése a vérében van és ezt szükség esetén hatékonyan végzi. Gyerekekkel szemben elnéző, azokat bátran védelmezi. A háziállatokkal jól megfér, bár ehhez a megfelelő idejű szocializáció elengedhetetlen. Az idegenekkel szemben eleinte bizalmatlan, de ha gazdája jelzi szívesen látott vendég, ő is azonnal elfogadja. Fajtársaival szemben mindig dominánsan viselkedik, ezért erre feltétlen oda kell figyelni. A szőrzetének ápolása egyszerű, vedlési időszakban gumikefével gond nélkül eltávolíthatók a kilazult szőrszálak. Tanításához sok türelem, szeretet és kitartás szükséges. A gazdája hanghordozásából is tudja, mi az, amit jól tesz, és mi az amit nem. Remek családi kutya, jó az alkalmazkodó képessége. Mozgásigénye átlagos, napi néhány sétáltatással beéri. Ennek ellenére tartása elsősorban családiházba javasolt.

www.ebmester.hu

A bullmasztiff hatalmas termete és félelmetes külseje miatt sokan gondolják, hogy egy vérengző fenevad. Természetesen ez nem igaz, ő egy megbízható és éber őrkutya, ugyanakkor rendkívül nyugodt és csöndes természetű kutya. Szinte soha nem ugat. A gyerekekkel szemben türelmes és elnéző, kitűnő babysitter és családi kutya. Idegenekkel szemben általában barátságos, vagy közömbös. Higgadtsága mindaddig tart, míg magát vagy családját nem érzi veszélyben. Óvakodjon mindenki attól, hogy családja közelében hangoskodjon, vagy olyan hirtelen mozdulatokat végezzen, amit ő támadásnak vélhet. Bizonnyal nem fog habozni, hogy szeretettei védelmére keljen, már pedig elhihetik, egy ekkora testű kutya ellen embernek esélye nincs. Tartását elsősorban családi házas környezetbe javaslom, nagy a mozgás igénye, de lustálkodni is nagyszerűen tud. Sajnos meglehetősen rövid az átlag életkoruk, mintegy 7 - 8 évet élnek. Aki egy jó őr kutyát szeretne, annak a Bullmasztiff jó választás lehet. A fajtának van Magyarországon elismert tenyésztőszervezete.

www.ebmester.hu

A cane corso már külső megjelenése révén visszatántorítja a rosszban sántikálót. Rusztikus külseje csupa izom teste olyan visszatartó erő, hogy aki egy ilyen kutyát lát a gazda portáján annak eszébe nem jutna, hogy a tulajdonos engedélye nélkül betegye oda a lábát. A cane corsok idegenekkel szemben bizalmatlanok, már igen kicsi 4 - 5 hónapos koruktól jelzik, ugatják azokat. Az ős molosszustól rengeteg kitűnő tulajdonságot örököltek. Kitartásuk, munkabírásuk, megfélemlíthetetlen karakterük, család és gyermek szeretetük már - már legendás.Ezeket a kitűnő tulajdonságokat származási helyén úgy kamatoztatták, hogy paraszt portákat, gulyákat, csordákat őriztettek velük. Szicília legkedveltebb kutya fajtája volt és az a mai napig is. Itt "szicíliai dognak" is nevezik. A cane corso testi ereje álkapcsának hatalmas szorítása, kitartása alkalmassá teszi nagyvadak elfogására is. Olaszország legdélibb csücskében szívesen használják ilyen feladatokra is. Bár manapság a corso rendőri munkát nem végez, adottságai révén nagyon is alkalmas arra. Az 1700 -as években ellátott ilyen feladatot, sőt rabok őrzését és felkutatását is ő rá bízták. Ezeket a feladatokat olyan hatékonyan olyan keményen végezte, hogy egy idő után alkalmazásukat betiltották. A leírtakkal látszólag ellent mond, de a cane corso egy nyugodt természetű, kiegyensúlyozott idegrendszerű, de határozott fellépésű kutya. A rangsorban mindig ő akar az első lenni, és ebben nem ismer tréfát. Minden fajtársával kijön, amíg az elismeri, hogy a hierarchiában ő áll fölötte. Jaj annak a kutyának, amelyik ezt meg kérdőjelezi. A legkisebb jelet is megtorolja, ami az elsőbbségét kétségbe vonja. Jellemzően egy gazdás kutya, de mindenkit imád a családból, túl fűtött szeretete időnként már nehezen elviselhető. A gyerekek a corso számára a falka azon tagjai, akiket mindenkitől és bár mi áron meg kell védenie. Higgyék el, ezt gyakorlatból tudom. Biztosan állíthatom, én a corsoim számára maga az "Isten" vagyok, de a gyermekemet még velem szemben is a védelmébe vette. Egy egyszerű próbát tettünk, a lányommal szemben fenyegetően léptem fel, úgy tettem mintha meg akarnám ütni. A cane corso rendkívül értelmes állat, tisztába volt vele a hierarchia csúcsát számára én testesítem meg, így még csak morogni sem mert rám, de oda állt kettőnk közé és valóságosan a testével fedezte a gyereket jelezve, ha kell még velem szemben is megóvja őt. Ezzel a magatartással végérvényesen és kitörölhetetlenül belopta magát a szívembe ez a fajta. A cane corso látása főleg szürkület után nem tökéletes, ellenben szaglása és hallása felülmúlhatatlan. A legkisebb neszt is meghallja, és azonnal járőrözni indul, ha idegent talál a portáján, annak bizony nem sok esélye marad a távozásra. Sem ember, sem állat elleni küzdelmében nem törekszik arra, hogy ellenfelét marcangolja, netán széttépje megsemmisítse. Ha a másik fél jelzi, megadja magát, a corso befejezettnek tekinti akcióját. A kutyák táplálását illetően a tenyésztők és kinológus szakemberek is, többféle nézetet vallanak. Van, aki, kizárólag a száraz táp etetése mellett teszi le a voksát. Van, aki kizárólag a hús etetését preferálja és akad olyan is, aki e kettő kombinációját tartja helyesnek. Én magam a legutóbbi változat híve vagyok. A kutya, eredendően egy ragadozó állat, ezért minden képpen szüksége van hús fogyasztására. Mivel a vadonban a kutya ősei a zsákmányállatot szőröstől, bőröstől fogyasztották, ily módon hozzá jutottak minden vitaminhoz, mikró és nyomelemhez. Mi emberek, háziasítottuk a kutyát, ezzel magunkra vállaltuk annak szükségleteinek kielégítését, táplálékkal való ellátását. Néhány tíz évvel ezelőtt élelmes vállalkozók rájöttek, hogy speciálisan összeállított tápokkal a kutyák etetése kényelmes és ráadásul, az ebek számára egészséges. Nagy hasznot, komoly üzletet láttak benne. Szakemberek segítségével különböző fehérje és energia tartalmú tápokat kezdtek gyártani. Mára rengeteget fejlődött a kutya eledel gyártása. Ma már, olyan eledel tudunk vásárolni kutyánk részére, amely életkorának, igénybevételének, általános állapotának pontosan megfelel. Kezdjük a vemhes szukánál. A vemhesség első 3 hetében nincs szükségünk arra, hogy szukánkat különleges összetételű táppal etessük. Ezután már egy magasabb energia tartalmú táp etetése elengedhetetlen, hiszen az anyakutya, a magához vett élelemből származó energia jelentős részét, magzatainak adja át. Az anyakutyának, a vemhesség második felében és a szoptatás időszakában nagy energia bevitelre van szüksége, de, csak is, akkor. Ügyelni kell arra, hogy ne hizlaljuk el kutyánkat, sem a szülés előtt, sem utána. Egy elhízott kutya igen nehezen tud szülni, és kölyköket nevelni. A vemhesség második felében és a szoptatás idejében high energy tápot etessünk, mint ahogy azt a neve is jelzi, ez magas energia tartalmú eledel. A szoptatás ideje alatt szükséges lehet tejpótló alkalmazása is, különösen akkor, ha nyolc kölyöknél többet nevel az anya. Az elválasztás után a kölyökkutyák részére, speciális összetételű tápok állnak rendelkezésünkre. A puppy tápoknak is két változata létezik az egyik magas fehérje, és energia tartalommal vannak ellátva. Ez a kistestű kutyák számára 12-14 hónapos koráig adható, míg a másik változat kevesebb fehérje és energia tartalommal van elkészítve, ami elsősorban a nagytestű kutyáknak a 4. hónaptól ajánlott. A tápok vitamin, mikroelem, és nyomelem tartalma a kölyök mindenkori fejlődésének figyelembe vételével kerül összeállításra. A kölykök részére a tápot minden esetben áztatva adjuk, így könnyebben tudják emészteni, és jobban tudják hasznosítani. Féléves korukig a napi adagot, legalább, háromszori etetéssel adjuk oda. Négy hónap után átállhatunk a napi két, etetésre. Nagytestű kutyák esetében 7-8 hónapos kortól, időnként főtt csirkehúst is adhatunk a növendékeknek. Sertés húst lehetőleg, még főve sem adjunk soha. Csak hússal, ne etessünk, mert a kutyánk számára elengedhetetlen vitaminokat és nyomelemeket így nem kapja meg kedvencünk. A felnőtt korba kerülő kutyát adult jelzéssel ellátott táppal etessük, ennek tartalma a kutya életkorának megfelelően van elkészítve. A sok mozgásnak és a rendszeres munkának kitett kutyákat energy táppal etessük. A nagytestű kutyák így a cane corso is 7 éves kora után már az öregedő fázisba kerül. Ettől az időtől fogva célszerű senior táppal eteni. Rendkívül fontos, hogy kedvencünk mindig az életkorának megfelelő eledelt kapja, ez biztosíték arra, hogy a lehető legmagasabb életkort élje meg, természetesen egészségben. Sajnos vannak olyan egyedek is, melyek csirkehús allergiát kapnak. Folyamatosan vakaródznak, kihullik a szőrük. Ezeknek a kutyáknak rizses bárányhúst (lamb & rice) kell adnunk. A bárányhús az, az eledel, amire, szinte semmilyen kutya nem allergizál, ezért az állatorvosok is szívesen ajánlják. Különböző gyártók, különböző elnevezéssel (sensitive, Stomach, stb) készítenek olyan eledeleket, melyeket allergiára hajlamos kutya fogyaszthat. Elhízott kutyák számára is van speciális táp light elnevezéssel. Ez egy nagyon alacsony energia tartalmú eledel, ami viszont tartalmaz minden olyan kiegészítőt, amire kedvencünknek szüksége lehet. Nagytestű kutyák esetében a kalcium és a foszfor megfelelő arányú bevitele elengedhetetlen annak érdekében, hogy a csontozatuk fejlődése megfelelő legyen. A super prémium tápok esetében erre nincs külön szükség, egyéb minőség esetében viszont elengedhetetlen. A cane corso életének fejlődési szakaszában is nagyon fontos a kálcium és foszfor megfelelő arányú bevitele. Erre a célra zöldkagyló (Perna Canaliculus) kivonatot tartalmazó szerek alkalmazását javaslom. A zöldkagyló kivonatok, nem csak a csontozat megfelelő fejlődését, de a nagytestű kutyák esetében, a komoly terhelésnek kitett izületek kenését is biztosítja. A zöldkagylóból származó kálcium és foszfor biológiai kötésű, ezért az rendkívül könnyen felszívódik a kutya szervezetébe, ezáltal gyorsan hasznosul. Száraz táppal való etetés esetén, mindig, nagy mennyiségű friss vizet biztosítsunk kutyánk részére. A száraz táppal való takarmányozás igen egyszerű és kényelmes a gazda számára. Nem kell nap, mint nap sorba állni a húsért, vagy nagy mennyiségű húst tárolni a hűtőbe. Arról már nem is beszélve, hogy a főzés mennyi kellemetlenséget okoz, mennyi időt és energiát pazarolunk el. Figyelembe kell venni azt is, hogy nyári időszakban, ha kutyánk nem fogyasztja el az elétett összes főtt eledelt, akkor azt napközben a legyek beköphetik. Ezért az etető tálat folyamatosan fertőtlenítenünk kell. Mindennek ellenére az én javaslatom az, hogy minden héten, legalább egy alkalommal, adjunk kutyánknak főtt csirkehúst. Tipp: Kutyánk szőrét karbantarthatjuk, egy, egyszerű házi recept alapján. Heti egy alkalommal 25dkg juh, vagy tehéntúrót mixeljünk össze 2 db tojássárgájával és 2-3 evőkanál szőlőcukorral. Esetleg, a tojás héját is bele mixelhetjük. Gyönyörű fényes és egészséges lesz tőle kedvencünk bundája. Minden esetben, csak annyi tápot adjunk kutyánknak, amennyit az adagolás előír. Ellenkező esetben, csak pénzt dobunk ki és ráadásul elhizlaljuk. Minden fajta esetében a kutya legmeghatározóbb testrésze a fej, hiszen ez fejezi ki legmarkánsabban a kutya karakterét. A bírálati körbe lépve a bíró az első benyomása után, azonnal a kutya fogazatát, illetve a kanok esetében a herék meglétét vizsgálja. Fogazata KK vagyis kellőszámú, korrekt tehát 42 foggal kell rendelkeznie. Harapása szűk előre harapás, ami azt jelenti, hogy az álkapocs az álcsont elött van, mint egy 3 - 5 milliméterrel. A kutyák túlnyomó többségénél a fejükön belül az agykoponya és az arckoponya aránya 1:1 ez a Cane Corso esetében 2:1 ebből adódik hogy kvadratikus a fej típusa, és (Brachycephalikus) vagyis rövid fejű, leginkább négyzetbe foglalható. A fejnek száraznak és redőmentesnek kell lennie, széles járomcsonti ívekkel. A fülek magasan tűzöttek a kutya méretéhez képest közepes nagyságúak háromszög alakúak és fejhez simulóak. Sohasem érnek le a torokig. Kupírozott formában egyenlőszárú háromszögre vágják. A szemeknek a szőr tónusához mérten a lehető legsötétebbnek kell lenniük. Az agykoponyát az arckoponyától határozott stop választja el. Az orr tükör széles tág nagy nyílásokkal feketén pigmentált esetleg sötétszürke. Haladjunk tovább, a nyak jól illesztett ovális keresztmetszetű nagyon izmos, a talajjal 45 fokos szöget zár be. Lebernyeg mentes, harmonikusan kapcsolódik a marhoz, és a vállakhoz. Nézzük a törzset a martól kiindulva a far felé haladva a hátnak egyetlen pontja sem lehet magasabb, mint ahonnan elindultunk. Így a hátvonal egyenes és a far irányában enyhén lejt. A farok meglehetősem magasan tűzött, tövénél vastag sosem állhat függőlegesen. A far a számottevő izomzat miatt kerek és enyhén ereszkedő ívű. A has vonal oldalnézetben a szegycsont élétől az ágyékig enyhe ívben emelkedik. A Cane Corso test felépítése a fejével ellentétben nem kvadratikus inkább téglatestbe foglalható. A test hossza meghaladja a mar magasságot úgy 11 % l, ez teszi lehetővé a könnyed tért ölelő mozgást. A mellkas mindhárom dimenzióban jól fejlett széles és mély esésű. Lenyúlik egészen a könyékig. A mellső végtagok, mind szemből, mind oldalról nézve függőlegesek. Az elülső végtagok szemből nézve a vállbúboktól kiindulva párhuzamosak jól szögeltek a csánk a talajjal 70 fokos szöget zár be. A mancsok kerekek és zártak Hátsó végtagok szemből és oldalról nézve függőlegesek és párhuzamosak sem, befelé sem kifelé nem fordulhatnak. Hátsó mancsok enyhén oválisak boltívesek és tömöttek. Karmok erősek, hajlítottak és pigmentáltak, erős a pigmentáltság az ujj és talppárnákon is. A Cane Corso mozgása diagonális, a bal mellső végtagot a jobb hátsó követi, majd a jobb mellsőt a bal hátsó követi. Ez ideálisan kivitelezve elegáns, ügető és tért ölelő mozgást eredményez. Ettől eltérő mozgás típus pl poroszkálás a corsonál hibának számít, míg más fajtánál esetleg pont fajtajellegnek.
Bagi Csaba

Származási helye a volt Csehszlovákia. Közepes termetű kutya. Szőrzete drótszerű, színe ezüst szürkétől, a sárgás szürkéig terjed. Farkasok és németjuhászok vére egyaránt csörgedezik ereiben. Játékos természetű állat. Szeret ásni, ezért a kert veszélybe van tőle. Más kanokkal szemben dominánsan viselkedik. Idegenekkel szemben tartózkodó. Gyorsan és jól képezhető, a rendőrség és a katonaság is használja. Hazánkban igen ritka, szinte ismeretlen fajta.

www.ebmester.hu

Származási helye Kanári szigetek A Kanári - szigeteki a ma ismert őrző - védő fajták egyik legjobbika: megvesztegethetetlen és kérlelhetetlen, s ha hihetetlen erejét támadásba lendíti, nincs ember, aki megállna előtte. Természetes védő ösztöne mindennél előrébbhelyezi családját, ha fenyegetettséget érez, azonnal cselekszik. Zord külseje ellenére nagyon szeretettre méltó és a kedveskedést ki is követeli magának. Imádja a gyerekeket, valósággal őrködik felettük, megóvja őket minden leselkedő veszélytől. Ne próbáljuk meg lakásba vagy kennelbe zárva tartani, az megtöri karakterét rosszabb esetben, kiszámíthatatlanná teszi viselkedését. Biztosítsunk neki tág teret, amit kedvére őrizhet, és mi tökéletes biztonságban tudhatjuk az értékeinket. Esetében, valóban ismeretlen fogalom a megvesztegetés: egyszerűen elképzelhetetlen, hogy egy idegen megérintse vagy lekenyerezze. A fajta saját területén, még a gazdája jelenlétében sem tűri meg, az idegeneket. Azon kívül megtűri de teljesen közömbös velük. Más kutyákkal szemben gyakran agresszív, mivel egyrészt gladiátor őseitől öröklött természete ezt diktálja, más részt a birtokok őrzésénél, az idegen - általában juhot, borjút rabló - kutyákkal végeznie kellett. Hozzá értő kezekben, azonban, megfelelően kezelhető, biztonságosan tartható kutya válik belőle. Aki egy bátor, a vagyontárgyait minden áron megvédő, megvesztegethetetlen kutyát szeretne, annak a kanári szigetekit, szívből ajánlom.

www.ebmester.hu

 Kangal 
A Törökországban fekvő anatóliai fennsík területén talált csontleletek szerint, már az i.e. 10 és 9. évezredben tartottak illetve tenyésztettek itt juhokat, tehát meglehetősen régi hagyományai vannak a pásztorkutya-tartásnak- és tenyésztésnek, sőt a még mindig létező nagybirtokokon, a hatalmas birkanyájak mellet napjainkban is szükség van e hatalmas kutyák munkájára. A török tenyésztők, és a nyugati szakirodalom többsége három török pásztorkutyafajtát vagy csupán típust különböztet meg. A "fehér fejű" akbas a Kuvaszra hasonlító, nagytestő, általában hosszú szőrzető, fehér kutya. A karabas neve "fekete fejűt" jelent, mely elnevezés nem a kutyateljes színére, hanem csupán fekete maszkjára utal. Gyakran nemcsak a kutyapofája és füle, hanem egész feje fekete. A karabas szőrzete rövid és sőrő, és a maszkot leszámítva világos barna, esetleg csíkozott. A harmadik török pásztorkutyaa kangal, mely az arisztokrata Kangal törzsről kapta nevét, akik Sivas tartomány Kangal nevő falujában illetve annak környékén élnek, és évszázadok óta juh- és lótenyésztéssel foglalkoznak. A kangal és a karabas külleme nagyon hasonló, kérdéses, hogy egyáltalán lehet-e két önálló fajtáról beszélni. Az FCI igen egyszerűen oldotta meg a kérdést: a 331. számú standard által hivatalos fajtaként fogadta el az antóliai juhászkutyát. Az FCI-vel ellentétben, a török tenyésztők meg vannak róla győződve, hogy a török Sivas tartomány Kangal falujából származó kutyái különálló fajtát képeznek, melyet ők Sivas Kangalnak is neveznek. Ezzel a névvel csak azokat a kutyákat illetik, melyek közvetlenül ebből a tartományból származnak. A Kangal család napjainkban is befolyásos, híres dinasztiát képez, méneseik és nyájaik védelmére gondosan válogatott őrkutyákat alkalmaznak, azonban sajnos nem vezetnek törzskönyvet.

Hatalmas és fenséges. Csodálatos kutya fajta. Több típusa is van. Létezik egy vékonyabb és egy erősebb felépítésű változat. Sajnos a fajta nem homogén. Színben is több változatát ismerjük. Tökéletesen végzi a munkát, amit a nevében hordoz. Ha valamelyik fajtára, ő rá biztosan rá illik a farkas ölő jelző. Ez a kutya napjainkra sem veszítette el kiemelkedő tulajdonságait. Népszerűsége nőtőn nő, nem véletlen hogy egyike lett az elismert testőröknek. Azt mondják róluk tekintélyes kutya, ami komoly embereknek való. Intelligens, de akaratos kutya, megfelelő hozzáértés és kitartás mellett, jól képezhető. Aki egy igazi bátor és rettenthetetlen őrző-védő kutyát szeretne az bátran válassza a közép ázsiai juhászkutyát.

www.ebmester.hu

Kiváló őrző-védő fajta. Kimondottan erős, izmos, rendkívüli csontozattal megáldott kutya. Bőre igen laza, helyenként ráncos. Mozgása nehézkes, tért ölelő. Megjelenése méltóságteljes, erőt sugárzó. Intelligens és tanulékony kutya. Kiképzés közben ügyeljünk arra, hogy ne hozzuk megalázó helyzetbe, ezt rossznéven veszi. A reá bízott vagyontárgyakat, területet, esetleg személyt kitartóan őrzi. Házunkat, értékeinket biztonságban tudhatjuk, ha ő vigyáz rá. Rusztikus külsejével akkora visszatartó erő, hogy szinte munka nélkül őrzi a reá bízott portát. Felnevelése sok odafigyelést igényel, testsúlya gyorsan gyarapodik, ügyelnünk kell a megfelelő kalcium, foszfor és vitamin bevitelre. Soha nem agresszív, tisztában van testi erejével. Ha mégis akcióra szánja el magát, amit minden esetben családja védelmében tesz, az bizony, mindent elsöprő. Jobb, ha senki nem akarja megtapasztalni ezt a gigászi erőt. Lesi gazdája minden mozdulatát, szereti a gyerekeket Kategóriájának kitűnő választása.

www.ebmester.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

casino play zzdpy

(AikovEssem, 2018.06.09 18:39)

casino blackjack <a href="https://onlinecasinogamestt.us.org/">usa online casino</a> online casino games https://onlinecasinogamestt.us.org/ - gsn casino

online casino games ivygi

(ApqvpEssem, 2018.06.09 18:34)

play casino <a href="https://onlinecasinoqr.com/">online casino</a> play casino | https://onlinecasinoqr.com/ - online casinos

slots for real money esymz

(AnubfEssem, 2018.06.09 17:43)

online casinos for us players <a href="https://onlinecasinoha.us.org/">online gambling</a> online casino slots | https://onlinecasinoha.us.org/ - online casinos

11800

(Williamhow, 2018.06.09 02:46)

<a href=http://viagrawithoutdoctorprescr.today/#1684></a>

bovada casino pqokq

(AxqoiEssem, 2018.06.08 22:03)

casino online <a href="https://onlinecasinoha.us.org/">usa online casino</a> casino online | https://onlinecasinoha.us.org/ - betfair online casino

печь

(Geraldimips, 2018.06.08 20:08)

купить ламинат <a href=http://rosgranitsa.ru/stroitelstvo/vybor-pechej-dlya-ustanovki-v-bane-sovety-i-rekomendatsii/>http://rosgranitsa.ru/stroitelstvo/vybor-pechej-dlya-ustanovki-v-bane-sovety-i-rekomendatsii/</a>

online casino real money hyetb

(AywcnEssem, 2018.06.08 15:48)

online casino games <a href="https://onlinecasinogames.us.org/">online casinos</a> best online casino | https://onlinecasinogames.us.org/ - casino real money

online casinos aovnn

(AnbgzEssem, 2018.06.08 12:53)

bovada casino <a href="https://onlinecasinoslots.us.org/">gambling sites</a> play casino | https://onlinecasinoslots.us.org/ - online casino games

mgm online casino dvoel

(AlkgrEssem, 2018.06.08 01:58)

casino online <a href="https://realmoneycasino.us.org/">casino slots</a> casino play | https://realmoneycasino.us.org/ - online gambling casino

78718

(TylerJal, 2018.06.08 01:50)

<a href=http://viagrawithoutdoctorprescr.today/#164></a>

slots for real money pajti

(AuuniEssem, 2018.06.07 23:11)

gambling sites <a href="https://casinorealmoney.us.org/">casino online</a> online casinos | https://casinorealmoney.us.org/ - online casinos

Suitable reasonable tdlfl no remedy

(WizliamDuell, 2018.06.05 21:09)

cialis funny
http://cialis-walmart.shop - cialis over the counter walmart
have nightmares when taking cialis
<a href="http://cialis-walmart.shop">cialis over the counter at walmart
</a> - cialis last post
cialis cost per pill login

My best twit acc.

(Albertvitte, 2018.06.04 16:31)

Доброго времени суток! Я рад видеть вас на myperro.eoldal.hu.
https://twitter.com/ilgizbfzfpo
Большое спасибо что уделили мне время.

tadalafil 6123

(Joshua8108, 2018.06.04 15:15)

cialis http://viagrawithoutdocpresc.accountant/# - viagra

viagra 47851

(Richard20696, 2018.06.04 15:12)

viagra <a href=http://dsviagralk.us/#>cialis</a> viagra

cialis 72967

(Tyler47843, 2018.06.04 15:10)

viagra <a href=http://viagraonlineviagra.us/#>tadalafil</a> viagra

viagra without a doctor prescription 14504

(Richard63372, 2018.06.04 15:09)

viagra <a href=http://v1agraonline.com/#>viagra</a> viagra.com

cialis 23062

(William1852, 2018.06.04 08:52)

www.cialis.com <a href=http://cialishg.us/#>tadalafil</a> cialis.com

Pecking order tight-fisted sldnfl without instruction

(ThozasCer, 2018.06.04 04:41)

viagra 10mg or 20mg total topics
http://viagrawithoutdoctorprescr.com - viagra without a doctor prescription viagra dose contains no unread posts
<a href="http://viagrawithoutdoctorprescr.com">viagra without a doctor prescription</a> - viagra and viagra side effects submit.pl
viagra information blog e-mail address

online casino real money reglr

(AvesuEssem, 2018.06.03 16:01)

big fish casino slots <a href="https://casinorealmoney.us.org/">parx casino</a> online casino slots no download | https://casinorealmoney.us.org/ - four winds casino


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Következő »