Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akinek még nem volt kiskutyája, az el sem tudja képzelni, mennyi apróságra kell majd odafigyelnie. Pontokba szedtük a legfontosabb teendőket.
Intelligencia
Az, hogy mennyire okosak, tekintetükből kevésbé derül ki, inkább a mindenre kiterjedő kíváncsiság tükröződik szemükben. Képesek megtanulni könnyebb szabályokat, illetve elsajátítani egyszerűbb dolgokat, de figyelmük hamar lankad, illetve más, számukra érdekesebb és izgalmasabb tárgyak felé irányul. A játékból (akár társaikkal, akár velünk, emberekkel) rengeteget tanulnak. Sokan ott követik el a hibát, hogy eleinte nem engedik gyerekek közelébe a kutyákat, azzal a kijelentéssel, hogy előbb megtanítják viselkedni! Pedig, ha nincsenek kezdetektől gyerekek közelében, akkor nem tudják, hogyan kell viselkedni…

Ebben a korban alakulnak ki félelmeik: bizonyos tárgyaktól, hangoktól és emberektől tartani fognak. Ne hagyjuk, hogy a pánik eluralkodjon a kutyuson. A rettegett dolgoktól való ijedtségen fokozatos hozzászoktatással enyhíthetünk. Sétáltassuk minél többet, vigyük ingergazdag környezetbe és hagyjuk idegen kutyákkal játszani.

Mozgékonyság, ügyesség

Ha figyelembe vesszük, hogy 3 hetesen tanulnak meg járni, 5 hetesen futni, akkor érthető, hogy miért olyan ügyetlenkék még 8 hetesen. A motorikus képességek csak később alakulnak ki, illetve tökéletesednek, de ahhoz, hogy jó mozgású, ügyes kutyus váljék belőlük, sokat kell játszaniuk és fejleszteniük képességeiket. Ugrálni is ilyenkor tanulnak meg, ezért eleinte ne legyünk rájuk mérgesek, hiszen új képességet fedeztek fel magukban, amit ki kell próbálniuk. De azt azért ne engedjük, meg hogy rászokjanak az emberekre való felugrálásra, mert nehéz leszoktatni őket róla.
 Ha a kutyus éppen készül ránk ugrani, meg kell állnunk biztosan fél lábon, a másikat pedig térdben behajlítva magunk elé tartani. Elég csak addig a pillanatig, amíg a kutyát megakadályozzuk abban, hogy hozzánk közelebb érjen. Így a mellkasával ütközik a térdünkhöz, ami elég kellemetlen számára. Érdemes mindig egy tiltó parancsot is hozzá alkalmazni (pl. rossz, nem szabad, fúj stb.). Ha továbbra is próbálkozik, a lábemelés legyen kicsit határozottabb, így a kutyát, már nem csak távol tartjuk, hanem kicsit meg is lökjük a térdünkkel, így a kellemetlen hatás miatt abbahagyja az ugrálást.


Megjelenés és szőrzet

Két hónaposan még a szőrük is csak "kölyök", szerkezete sokat fog változni, mire megnő. De addig is gyakran fésülgessük, hadd szokják az ápolást. Persze ezt is igazítsuk a kiskutyák tűrőképességéhez, ne fésülgessük órákon keresztül, csak amíg jól esik nekik, így pozitív élményként fogják eltárolni. Egyes fajtáknak ebben a korban áll fel a fülük, vagy nyúlik meg a pofarészük.

Alvásigény

Egy 8 hetes eb, miután kijátszotta magát, evett, ivott és ürített, többnyire alszik, akár 18-22 órát is egy nap. Nem is szabad felkelteni, hiszen ilyenkor fejlődik csak igazán.

Nézzük gyorsan, pontokba szedve a tudnivalókat!

§ Elkezdhetjük a szobatisztaságra nevelését

§ Háromóránként vigyük sétálni

§ Legyünk nagyon türelmesek vele

§ Szoktassuk hozzá a szőrápoláshoz

§ Naponta négyszer etessük, lédús vagy nedvesített eledellel

§ Sose üssük meg

§ Ha valamit jól csinál, dícsérjük meg

§ Vigyük emberek közé és ismertessük meg a világgal (zajokkal, emberekkel, autókkal)

§ Neveljük nyitottnak, barátságosnak

§ Tegyük kiskutyabiztossá lakásunkat

§ Tegyünk rá azonosítót vagy mikrochipet

§ Lássuk el jól rágható játékokkal

§ Játsszunk vele sokat

§ Kezdjük el oltási programját

 
Belecsöppenni az alom nyüzsgő forgatagába, felfedezni az első pillantásra egyforma kölykök különbözőségét, megismerni eltérő egyéniségüket nagy élmény a leendő gazdának.
Ha eljutottunk a fajta, majd az alom kiválasztásához, a gazda egyik legszebb feladata következik. Eljutva a kiskutyánkat is rejtő alomhoz, nézve a hancúrozó gombócokat, rá kell jöjjön, melyik kiskutya az övé. Talán furcsán hangzik így, de aki már átélte ezt a misztikumot, az bizonyára egyetért a meghatározással. Eufória, vívódás és türelmetlenség keveredik ekkor bennünk: Bár már otthonunkban láthatnánk!
Belecsöppenni az alom nyüzsgő forgatagába, felfedezni az első pillantásra egyforma kölykök különbözőségét, megismerni eltérő egyéniségüket nagy élmény a leendő gazdának. Azonban ennél is mélyebben megérint minket, amikor az egyik szőrgombóc iránt különleges vonzalmat kezdünk érezni. Ahogy figyeljük az apróságokat, valahogy mindig rajta akad meg a tekintetünk, esetleg elkezdjük félteni a többiektől, vagy épp ellenkezőleg, megindít a rosszalkodása.
Szinte teljesen mindegy, hogy hányadik választású kölyök a mienk, ha érezzük, hogy ő számunkra az igazi. Fontos, hogy ez a kapocs meglegyen gazda és kutya között, mert ez későbbi kapcsolatuk alapja, fundamentuma.

A kutyák számos olyan képességgel rendelkeznek, melyekre nem ismerjük a pontos magyarázatot, de mi emberek is rendelkezünk különös képességekkel. A kutya kiválasztásának esetében megjelenő szimpátia is egy ilyen.
Minden kutya okoz bosszúságot, s néha nehéz elviselni dolgait, mégis elnézi a gazdi, azonban ha viszonyuk nem kellően mélyen gyökerező, akkor a tolerancia jóval kisebb. Az eb látszólag gonosz, buta, vagy egyéb rossz emberi tulajdonságok megtestesítője lesz. Valójában tejesen ok nélkül hisszük, mert ezeket már a mi fantáziánk vetíti ki rá. Ha a gazda nem tudja igazán elfogadni a kutyáját, akkor egy kínos história veszi kezdetét.
Az igazság megkerülhetetlen! A gazdának szembesülnie kell azzal, ha később bármilyen probléma felmerül, annak okozója nem más, mint Ő! Emiatt is nagyon fontos, hogy az alomban megpillantott kölykök valamelyikétől szívünk hevesebben dobogjon. Történhet ez azért, mert annyira vasgyúró, vagy mert kis gyámoltalan, de az is erősen megérint ha „Ő volt az aki odajött hozzánk”. Bármi más is okozhatja „azt”, amiért Ő kell nekünk, de mindenképp legyen ilyen!
 
A könyvek írják, hogy csörgessünk kulcsot, játsszunk ronggyal, figyeljük a kölyök reakcióit különböző ingerekre, stb. Tegye, ha valakinek ettől lesz kedves az egyik csöppség, azonban ennél sokkal fontosabb a szövődő érzelmi kapcsolat. Aki már sok almot látott, esetleg maga is tenyésztett kutyát, elmondhatja, hogy néha a legálmosabból lesz majd eleven, eredményes agility versenyző, vagy épp a leggyávább kölyök lesz a legbátrabb – talán azért is választotta a gazda, mert ő ezt tudta adni a kiskutyának, az önbizalmat.
A jó gazda körültekintően járt el, a fajta, a tenyésztő, a szülők, és az alom felkutatásában, de ezek után, a kiskutya kiválasztásánál az alomból, rábízza magát az érzéseire!
További információ:
www.kutyasuli.hu
 
Az új otthonba érkezés első napjai a legnehezebbek a kiskutya számára. Egyáltalán nem ismeri ki magát, a lakás tele van számára meglepetésekkel, idegen szagokkal, zajokkal és furcsa, ismeretlen emberekkel.
Ideális esetben 8-12 hetes kora között kerül a kiskutya új családjához. Ilyen idős korára megtanul teljesen stabilan járni, szaladni, játszani, és rendesen enni. Most a legalkalmasabb arra, hogy viszonylag könnyen élje meg a családjától való elszakadást és képes legyen beilleszkedni egy új környezetbe, amely egyben az új családot is jelenti számára.

A beilleszkedés


Az új otthonba érkezés első napjai a legnehezebbek a kiskutya számára. Egyáltalán nem ismeri ki magát, a lakás tele van számára meglepetésekkel, idegen szagokkal, zajokkal és furcsa, ismeretlen emberekkel. Ha megpróbáljuk magunkat a helyébe képzelni, egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, hogy gyámoltalannak és bizonytalannak érzi magát. Ne essünk azonban abba a csapdába, hogy babusgatással és kényeztetéssel próbáljuk enyhíteni családja hiányát. Ne kapjuk fel lépten-nyomon, ha nyöszörög, vagy le-fel rohangál a lakásban. Addig úgysem fogja igazán jól érezni magát, amíg nincs teljes bizalommal új családja iránt. Ezért igyekezzünk minden tőlünk telhetőt elkövetni, hogy hamar beilleszkedjen közénk és elnyerjük bizalmát.
Persze ez nem könnyű feladat, következetesnek és nagyon figyelmesnek kell lennünk vele. A legfontosabba türelem! Főként az első pár napban! Ne követeljünk tőle sokat, ne ijesztegessük és legfőképpen ne bántsuk! Szocializációja szempontjából nagyon fontos, hogy ebben az időszakban ne szerezzen rossz, kellemetlen tapasztalatokat, mert azt egy életre megjegyzi.

Fontos a bizalmas és barátságos viszony!


Ha így cselekszünk, hamar feloldódik ebünk és egyre felszabadultabban keresgél és ismerkedik a lakásban. Ekkor mondhatni már sínen van a kapcsolatunk négylábú pajtásunkkal. Nem árt azonban, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a kutyus tudja mit akar, még akkor is ha csak 2 hónapos, megpróbálja környezetéből kihozni mindazt, amit elnéznek neki. Agyafúrt a kis négylábú, kihasználja a gazdi gyenge pillanatait, és ha egyszer már megengedtek neki valamit, azt a későbbiekben is el fogja várni. Jobb tehát, ha következetesen neveljük ebünket az első perctől kezdve.Ahogy múlik az idő egyre céltudatosabb családtársunk lesz. Ilyenkor se kapassuk el, ha elhalad mellettünk simogassuk meg, de ne csüngjünk rajta állandóan, hagyjuk, hadd mozogjon szabadon. A felfedező kedve valószínűleg nem lankad, minden ehetőt - és nem ehetőt - megkóstol és játszik vele. Azokat a tárgyakat, amiket nem szeretnénk cafatokban viszontlátni (cipőt, papucsot), azonnal vegyünk el tőle egy hangos „pfúj” kíséretében. Természetesen, a tiltott gyümölcsöt helyettesítsük kutyák számára készült játékkal és akkor mindenki boldog lesz.
 
 
Ők is olyanok, mint a kisbabák, nem tudják, hova kell "kimenni", hacsak mi meg nem tanítjuk nekik.
Valószínű, hogy az egyetlen alkalom, amikor kiskutyánkkal kiabálunk, ha az WC-nek használja a vendégszoba szőnyegét. Nos, az ordítás kevésbé, az okítás viszont annál hasznosabb.
Csecsemő a háznál
Ők is olyanok, mint a kisbabák, nem tudják, hova kell "kimenni", hacsak mi meg nem tanítjuk nekik. Ha betartunk néhány igen hasznos nevelési tanácsot, kutyusunk biztosan hamar megtanulja, hogy "mi a módi a családban" és szobatiszta lesz. Azonban az is előfordulhat, hogy ez a folyamat nem megy egyik hétről a másikra, és akár 1-2 hónap is eltelhet, mire megszokja. A probléma ilyenkor leginkább az, hogy egy kiskutyát nem szívesen fenyít meg a gazdája, sokszor inkább elnéző vele szemben.
Pelenkáról bilire
A szobatisztaságra szoktatás az egyik legnehezebb feladat a néhány hónapos kiskutyáknál. A hat hónapos vagy ennél fiatalabb kiskutyák ugyanis képtelenek pár óránál tovább szabályozni a hólyagműködésüket. Ezért, ha naponta 4-5 órát vagyunk távol otthonról, akkor egyértelműen nem ez a megfelelő alkalom egy fiatal eb vásárlására. Ha azonban semmi akadálya egy új jövevény befogadásának, akkor is folyamatosan tartsuk rajta a szemünket és ne hagyjuk, hogy a szobába piszkítson. A nagyon fiatal kutyusokat minden második órában sétáltatni kell, főleg akkor, ha előtte ettek és játszottak is.
Néhány dolog, amit tehetünk
Figyeljünk az árulkodó jelekre , úgy mint a körbeszaglászás vagy a körbe-körbe járkálás. Ilyenkor azonnal ragadjuk meg a pórázt és vigyük ki a kedvenc helyére, ahol könnyíthet magán. Ha ott végzi el a dolgát, dicsérjük meg és jutalmazzuk meg valami finomsággal. 
Ha kint végzi el a dolgát, minden alkalommal - rögtön ürítés után - dicsérjük meg . Soha ne várjunk vele otthonig, ugyanis csak így tanulja meg, hogy mi az, amit elvárunk tőle. Legyenek ezek a dicséretek kissé túlzóak, hiszen a kutyus még nem tud a nyelvünkön, csak az eltúlzott hangsúlyokból, gesztusokból különbözteti meg helyes és helytelen cselekedeteit.
Ha már találtunk egy helyet, ahova kutyusunk szívesen jár, ha a "szükség" úgy hozza, akkor térjünk vele vissza mindig ugyanoda . Vigyük el hosszabb sétákra és játsszunk vele, de mindig csak a kétbetűs kitérő megtétele után.
Ha kutyusunknak mégis a szobában sikerül kimennie, feltakarítás után vigyük a "kis csomagot" arra a helyre , ahol eredetileg el kellett volna végeznie a dolgát. A szagfelismerés segít neki beazonosítani a terepet, így hamarabb megjegyzi, hogy mindig oda kell mennie. 

Amikor a kiskutya éppen vizel, kommentáljuk a nagy eseményt a "pisil a jó kutyus!" vagy hasonló bátorító kifejezésekkel, így elérhetjük, hogy pár alkalom után csupán a biztató szóra nekiálljon elvégezni a dolgát az általunk kiválasztott és a célra tökéletesen megfelelő helyen.

A következetes gazdi 
A kutyust rendszeres időközönként etessük, és mindig jó minőségű, magas tápértékű eleséget kapjon, ezzel is elősegítjük a szobatisztaság megtanulását. Korától függően a kiskutyának naponta 3-4 alkalommal adjunk enni. Ha mindig ugyanabban az időben etetünk, anyagcseréje kiszámítható lesz, és ez a mi dolgunkat is megkönnyíti. Nem érdemes tagadni, hogy egy kutyus szobatisztaságra nevelése bizony fokozott éberséget, sok türelmet és kitartást igényel.
Testi fenyítést soha ne alkalmazzunk a kiskutyánál, ha véletlenül bepisil. Nem érti ugyanis, hogy mi történik és miért, így többet ártunk vele, mint használunk. A leszidás azonban jótékonyan hat, ezt viszont tényleg azonnal meg kell tennünk, mert pár perc elteltével sem tudja már a büntetést a bevizeléshez kötni. Fontos, hogy a büntetésnél mindig legyünk következetesek, és mindig hasonlóan végezzük.

  Vissza

 
Minden kiskutya imádnivaló, játékos, édesen esetlen kis energiabomba. Semmi nem állhatja útjukat, mindent megnéznek, -szagolnak és -kóstolnak, legyen az cipő, szék vagy asztalláb, kerti csap vagy felmosóvödör.
Különös érzékük van a veszélyes tárgyak megtalálására is, éppen ezért olyanok, mint a totyogó másféléves gyerekek, állandó felügyeletet igényelnek. Egészségük megóvásának érdekében kiskutya-biztossá kell varázsolnunk a környezetünket! Természetesen, mindezt azelőtt kell megtennünk, mielőtt hónunk alatt hazaállítanánk a kutyussal.
A lakás veszélyei
Bútorok
Bizonyos felépítésű, kialakítású bútorok életveszélyesek lehetnek a lakásban tébláboló, izgő-mozgó felfedező négylábúra. Éles, kiálló sarkú asztalok és túldizájnolt éjjeli szekrények közelébe inkább ne engedjük a kölyköt. És amíg a hintaszékünkben pihizünk, kutyusunkat helyezzük biztos felügyelet alá, nehogy a farka vagy a lába a szék alá kerüljön.
Csúszós padló
Az éppen járni tanuló kölyökkutyák meglehetősen esetlenek, gyakran kicsúszik a lábuk alól a talaj, különösképpen akkor, ha erre a csúszós padló (linóleum, parketta) is rásegít. A burkolatot persze kiskutyánk felcseperedésének idejére nem cserélhetjük le, viszont tehetünk rá szőnyeget, vagy kizárhatjuk azokról a helyekről, ahol nem tudjuk kivédeni a csetlést-botlást. Az is sokat számít, ha nem bátorítjuk futásra a szoba kellős közepén...
Lépcső
No igen, a bűvös lépcsőfokok, hol túl magasak, hol meg nagyon sok van belőlük. Méretük és mennyiségük soha nem passzol a választott kutyus lábaihoz. A kiskutya napi rendszerességgel leesik, lecsúszik, legurul és megbotlik bennük. A megoldás egyszerű: szereljünk fel egy bébiknek szánt kaput a lépcső elé, hogy ebünket biztonságban tudhassuk.
Elektromos vezetékek
Pár hónapos ebünk fogerősítés gyanánt mindent szívesen megkóstol és megrág, az elektromos vezetékeknek pedig se szeri se száma egy rendes háztartásban. Ne is próbálkozzunk azok elrejtésével, mert valahol úgyis előkerül egy kóbor vezeték és biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk azt megtalálja és megrágja. Inkább fedjük be drótokat kemény műanyaggal, a kereskedelemben lehet kapni kifejezetten erre a célra gyártott gumiszerű bevonót, amely kiskutyaharapások ellen tuti védelmet nyújt.
Apró tárgyak
Elég tág fogalom, nem igaz? Ebbe minden olyasmi beletartozik, amit kutyusunk elérhet, megkaparinthat és belefér a szájába. Ilyen pedig rengeteg van... Hadd említsek meg néhányat, amelyek már voltak - állatorvos ismerősök beszámolója alapján - kiskutya gyomrában: pénzérme, kitűző, fonál, radír, fűzőkapocs, szög, fogselyem, gyűrű, nyaklánc, apró játéklabda, gyerekjátékok, szóval tényleg bármi, ami felügyeletlenül heverészik a lakásban és lenyelhető méretű. Nem tehetünk mást az ilyen jellegű balesetek kivédésére, mint hogy elpakolunk magunk után és rendet tartunk a lakásban.
Fürdőszoba
A fürdőszobának megvan a saját veszélye, különösen, ha egy vagy több hölgy használja. Mindenféle szépítőszerek, illatok, pamacsok, gyógyszerek, ivásra csábító vécékagyló és egészségügyi kellékek. Itt a kuka egyenesen aranybánya a kíváncsi eb számára. A veszélyek elhárítása kétféleképpen is történhet: vagy mindent biztonságos magasságba helyezünk, a vécé fedelét mindig lehajtjuk, és stabil kukát választunk, vagy egyszerűen kitiltjuk négylábú barátunkat a helyiségből. Ablakok Nem csak a madártartóknak kell óvakodniuk a nyitott ablakoktól, kiskutya számára is veszélyes lehet - ha nem is olyan nagymértékben, mint egy papagájra. Ha fel tud mászni az ablakhoz, akkor sajnos ki is eshet rajta.
Kerti veszélyek

Amíg ebünk nem tanulja meg, hogy mit lehet és mit nem, addig ne hagyjuk egyedül a kertben. Mérgező virágok, növényvédőszeres veteményes, fagyásgátló folyadék, hiányos kerítés, úszásra és horgászásra csábító kerti tó. A számunkra egyszerű és biztonságosnak hitt kert láthatatlan veszélyeket rejt egy kotnyeles kiskutya számára. Természetesen elkeríthetjük a tavat, kutyabarát növényekkel ültethetjük teli a kertet, de az a legbiztonságosabb, ha vele tartunk, amíg felfedezi az udvart. Az apuci garázsát pedig a lehető legmesszebbre kerülje el, oda még suhanckorában se engedjük be, nincs ott semmi keresnivalója. Csavarok, alkatrészek, horgászfelszerelés, fűnyíró, kemikáliák, csupa olyasmi, ami még a papára is veszélyes lehet, nemhogy egy minden lében kanál kiskutyára.
Rengeteg veszély leselkedik tehát kutyusunkra otthonunkban, ha nagyon elővigyázatosak vagyunk, akkor sem lesz 100%-ig kiskutya-biztos a lakásunk. Ezért legyünk mindig óvatosak, ha kell, ereszkedjünk négykézlábra és vegyük szemre a terepet kiskutyánk magasságából is. Meglepődve fogjuk tapasztalni, mennyi kiálló dolog és úttorlasz kerül utunkba. Ettől függetlenül, nem kell kétségbe esni, rengeteg gyerek és kiskutya nő fel egészségesen. Balesetek persze történnek, ezért nem árt az óvatosság, de nem kell mindent kihajigálni a lakásból, mert új családtag érkezik. Vigyázzunk rá és szeressük. Ennél sokkal többre nincs is szüksége.

www.haziallat.hu

Vissza

Hogyan válassz kutyát? Olvass tovább, majd nézz a tükörbe!

A legfontosabb szempont, hogy személyiségünknek és életkörülményeinknek megfelelő kutyát válasszunk. Ezért elsősorban saját magunkat kell megvizsgálnunk.

Számos helyen olvashatunk cikkeket arról, hogy milyen kutyát válasszunk. Azonban nem elég csak a „milyen” kérdést átgondolnunk. Tudnunk kell azt is, hogy HOGYAN válasszunk kutyát magunknak. Egy kutya, fajtától függően 10-15 évig él. Tehát ha nem is egy életre, de mindenképp hosszú időre választunk társat magunknak. A választásunk pedig meghatározza társunk és hűséges barátunk életét is.

Az első nagyon fontos szempont, hogy csak akkor vigyünk haza kutyát (vagy bármilyen más háziállatot), ha minden szempontból fel vagyunk rá készülve: lelkileg, pszichésen és nem utolsó sorban anyagilag. A kutya nem egy egyszeri költség. Fiatal korban számos oltást kell kapnia, etetnünk kell, szükség (betegség, sérülés) esetén - vagy ha öregedő a kutya - rendszeres szakorvosi ellátást igényel.

Amennyiben ezeknek a kötelezettségeknek eleget tudunk tenni, akkor is csak saját magunknak vegyünk kutyát. Soha ne ajándékba - sem gyereknek, sem ismerősnek. Nem tudhatjuk: szüksége van-e rá, gondját tudja-e / akarja-e viselni, vagy, hogy nem kerül-e a kutya később az utcára?Mielőtt bármi más kérdést feltennénk magunknak, az első dolog, amit vizsgáljunk meg: van-e a környezetünkben, családunkban bárki, aki allergiás a kutyaszőrre?

Milyen kutyát vegyünk?

 • A legfontosabb szempont, hogy személyiségünknek és életkörülményeinknek megfelelő kutyát válasszunk.  Ezért elsősorban saját magunkat kell megvizsgálnunk.
 • Milyen életkörülményeink vannak? Kertes ház? Kint akarjuk tartani a kutyát vagy bent? Lakótelepi lakás? Mekkora helyünk van otthon?
 • Szeretünk futni, kültéri sportokat űzni? Szívesebben ülünk otthon, vagy az aktív, sportos, laza, nyugodt életmódod kedveljük inkább?
 • Mennyi időt tudnánk a kutyával eltölteni? Sokat dolgozunk, utazunk, jövünk-megyünk? Sokat vagyunk otthon?
 • Milyenek az anyagi körülményeink?
 • Milyen okból szeretnénk kutyát? Társat keresünk? Munkakutyát? Őrző-védőt, esetleg tenyészteni szeretnénk?

Mielőtt kutyát választunk, legyünk tisztában a fajta külső és belső értékeivel. Olvassunk utána! Rengeteg könyv, nyomtatott vagy internetes folyóirat áll rendelkezésre, amelyből megtudhatjuk, mik az általunk kedvelt fajta jellemzői, s hogy mit várhatunk el az adott kutyafajtától.

Milyen az ideális kutya számomra?

Személyiségtől függ, hogy kinek milyen kutyafajta a legideálisabb. (Nem véletlenül kezdtük a kutya keresést önvizsgálattal!) Általában mégis azt javasoljuk, hogy az alomból nem túl kirívó ebeket keressük.

Ugyanis a dominancia harc már itt is érvényesül. Így gyorsan megmutatkozik, hogy melyik kiskutya fogja átvenni az alfa (domináns) és melyik az omega (visszahúzódó) szerepet. A többi kölyök pedig közöttük fog elhelyezkedni a falka rangsorában – ezek közül érdemes választanunk, főleg a kezdő gazdiknak. Próbáljunk olyan kiskutyát választani, amelyik nem túl domináns, de nem is túl visszahúzódó vagy félős.  Arany középút: nem túl félős, nem túl aktív, nem túl visszahúzódó, látjuk rajta, hogy szívesen kommunikál az emberrel, keresi a társaságát.


Fotó: Osvát Judit

 • Hím vagy nőstény kutyát szeretnénk? Tudnunk kell, hogy a szukákkal kicsit több gond van a tüzelés időszakában… viszont könnyebben szót fogadnak, simulékonyabbak és több szeretetet tudnak kimutatni a gazdájuk felé.
 • A kiválasztásnál nagy figyelmet fordítsunk arra is, hogyan viselkedik a kutya, mikor felemeljük. Hisztizik? Tűri passzívan, vagy elfogadja, de küzd ellene? Élvezi, esetleg játszani próbál? Vagy agresszívan reagál rá?
 • Kutyakölyöknél (is) mindig győződjünk meg arról, hogy egészségesek-e az érzékszervei: jól lát, jól hall? Ezeket pl. a feje mellett történő tapsolással tudjuk ellenőrizni.
 • Ellenőrizzük, hogy a kutyák szülei átmentek-e diszplázia-szűrésen. Természetesen át kell vizsgálnunk az ízületeket is: ne legyen görbe a láb… ne legyenek befelé-kifelé forduló lábfejek stb.
 • Nézzük meg a kölyök fogazatát is – ellenőrizzük, hogy ne legyen előre- vagy hátraharapó állkapcsa. Bizonyos fajtáknál (a rövid orrú fajtáknál van ilyen) a standard megengedi az előreharapást, erről külön tájékozódjunk.
 • Soha ne a szín alapján válasszunk. A színnek ugyanis semmi köze az állat jelleméhez.

Ha eldöntöttük, melyik kiskutyát szeretnénk, foglalózzuk le és jelöljük meg, mert csak 6-8 hetes korában ideális hazavinni. Addig szüksége van az anyára és a kortársaira.

További információ:
www.cerberoskutyaiskola.hu

 

 

Vissza

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

téma

(Steve05, 2014.04.02 08:29)

Szia!
Nagyon sok hasznos infó van, köszönöm.Nem vagyok már kezdő kutyás, de szívesen olvasgatom és alkalmazom az itt leírtakat.
Továbbiakban minden jót kívánok!

Re: téma

(Myperro, 2014.04.03 08:33)

Kedves Steve05,
örülök hogy gyakorlott kutyatartòkènt is hasznàra vàlt az oldal. Köszönöm vèlemènyèt.
Szèp napot!

my perro

(Steve05, 2014.04.04 19:12)

Tegnap este, hazaértünk az új falkatagukkal, egy gyönyörű kis szuka kutyussal. Remélem hogy egy nagyon szófogadó kutyát tudunk belőle nevelni a leírtak és a tapasztalataink alapján.
Üdv