Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan legyek falkavezér? - 1. rész

Arról lesz szó, hogy mi az, amit a kutyánknál mindig be kell tartatni, hogy megértse, mi vagyunk a falkavezérek, és ő az utolsó a rangsorban. Videóval!

A következő hetekben egy cikksorozatot közlünk a témáról. Megéri végigolvasni, mert nagyon hasznos tanácsokat adunk arról, hogy hogyan lehet kutya és gazdi között felhőtlen a kapcsolat.

Ki van előbb a rangsorban? Gazdi vagy kutya? Ki fogad szót a másiknak? Ha ezek a viszonyok tisztázottak, hatására a kutya viselkedése nagyon sokban pozitívan változhat. Mind az agresszió vagy félelem, mind az engedelmesség tekintetében hihetetlen változásokat tapasztalhatunk meg...

Kép

A következőkben leírt gyakorlatok nem 1-2 hétre szólnak, hanem a kutya egész életére. A kutya nem ember, (bármennyire is szeretik néhányan úgy kezelni őket) így nekünk kell megtanulni kutyául gondolkodni, hogy a kapcsoltunk mindig felhőtlen lehessen. A kutya számára ezek a gyakorlatok nem kínzások; nem bántják a lelkét, mintha emberrel tennénk ugyanezeket, hanem természetes, az ösztönével, a falkaszellemmel egyező dolgok, amelyekkel a természetben (vagy egy kutyákból álló falkában) ugyanígy szembesülne.

És ezzel nem csak a saját vállunkról, de az övéről is leveszünk egy hatalmas gondot. Képzeljük csak el, milyen stressz az a kutyának, hogy falkavezérként úgy érzi, ő a felelős a falkájáért, (tehát értünk, a családunkért) de mi nem csak hogy nem akarunk neki folyton engedelmeskedni, de sokszor nem is lehet mellettünk, hogy megvédjen minket. Gyakran ő saját magát nem érzi elég erősnek, hogy vigyázzon ránk, de mégis meg kell, hogy tegye, hiszen úgy érzi, mi, a gazdik erre nem lennénk képesek - emiatt lesznek aztán bizonytalanok, félelemből agresszívak, akár depressziósok. Gondoljunk bele, mit érezhet olyankor, amikor mi eltávozunk az ismeretlenbe, ő pedig abban a hitben van, hogy nem képes minket megvédeni...

A legtöbb kutya nem azért rongál, mert utál egyedül lenni, hanem mert tele van nyugtalansággal, (amit csak ekképpen tud levezetni) hogy nem képes megvédeni a falkáját, hiszen az nincsen mellette. Ám egy olyan kutya, aki tudja, hogy neki ilyen feladata nincsen, a falkavezér, a rangban felette állók meg úgyis biztosan vissza fognak térni hozzá, hiszen ők a felelősek érte, az nyugodtan aludva, tombolás nélkül megvárja, míg a gazdik hazaérnek.

Ugyanez igaz arra a kutyára is, aki agresszívan mindenkinek (embernek, állatnak) nekitámad, mert úgy érzi, az ő feladata a falkája védelme. Ezért hoz önálló döntéseket és támad ki, holott ez nem az ő feladata lenne. A falkában mindig a falkavezér (ideális esetben a gazdi) dönti el, hogy ki barát és ki az ellenség, kitől félünk, és kinek támadunk neki. A rangsorban alatta lévő falkatagok őt követik - tehát ha a kutya megfelelően van kezelve, akkor ő is így fog cselekedni.

Vajon miért van az, hogy a kutya otthon olyan szépen hallgat a gazdira, és aztán egy idegen, új ingerekkel teli környezetben nem engedelmeskedik, hanem megy a saját feje után? Az ok ugyanaz... Otthon, amikor minden rendben van, amikor nem érheti támadás a falkát, nem kell a terep felderítésével foglalkoznia, nem kell élelem után kutatnia, akkor az engedelmességi gyakorlatozás egy kellemes játéknak felel meg a falka többi tagjával. Idegen környezetben azonban felerősödik, hogy neki kell figyelnie az új területre, felmérnie a veszélyeket, döntenie a helyzetekben, ezért nem is foglalkozik az "alatta" lévő tagok "zaklatásával" (gyere ide, ülj le...) És amúgy is! Miért kéne egy rangban lejjebb elhelyezkedő tagnak engedelmeskednie?! Ha viszont a kapcsolat rendben van, akkor tudja, hogy minden parancs azért érkezik a vezértől, hogy képesek legyenek együtt megvédeni a falkát, és neki annyi a feladata, hogy kétely nélkül teljesítse azokat.

Tudjuk, hogy nehéz, de tényleg megéri... és nemcsak a gazdinak, a kutyának is!

További információ, kutyakiképzés:

Cerberos Kutyaiskola

Mézes Dorottya - Cerberos Kutyaiskola

 

Hogyan legyek falkavezér - 2.rész

Folytatjuk cikksorozatunkat, jöjjön néhány konkrét példa: lássuk, mit tehetsz azért, hogy kutyád falkavezérként tekintsen rád! Etetés, séta, játék: csupa olyan esemény, ahol számít, hogyan viselkedsz négylábú társaddal! Sőt: nem mindegy, melyikőtök megy ki először az ajtón!

Ajtón ki- és bemenetel

Az ajtón, kapun soha ne a kutya lépjen ki először, hanem mindig a gazdi(k)! Következetesen mindenhol ezt kell alkalmazni, amikor új területre lépünk (házból az utcára, utcáról a lakásba, kutyafuttatóra, ismeretlen helyre...)! Ha többen viszik őt valahová, akkor minden ember a kutya előtt megy ki és legutolsóként a kutya.

 • Miért? Ezt a viselkedésformát a farkasoktól vesszük át, hiszen amikor egy falka vadászni megy vagy új területet fedez fel, mindig a falkavezér halad elöl, és jelzi az alatta lévő tagoknak, hogy mi a teendő az új helyen. Mi is hasonlóképpen járjunk el kutyánkkal szemben.
 • Gyakorlati megvalósítás: Ha a kutya tud már ülni és helyben maradni, akkor leültetjük a küszöb előtt, és kiadjuk neki a "marad" parancsszót, majd ha már minden ember kiment az ajtón, akkor engedélyezzük, hogy ő is kövessen bennünket. Soha ne hagyjuk, hogy magától induljon el, hanem mindig csak a mi engedélyünkre. Ha közben felállna, következetesen mindig visszaültetjük. Hamar meg fogja tanulni, hogy annál hamarabb mehet, minél rendesebben viselkedik. Amennyiben a kutya még nem tud helyben maradni, akkor egyszerűen a póráz segítségével visszatartjuk, és amint mi kiléptünk, utána engedjük őt is.

Etetés

Az élelem kiemelt jelentőséggel bír, ezért nagyon fontos, hogy ezzel is mutassuk kutyánknak, hogy ki a vezér. Mindig mi együnk először, és a kutya csak utánunk. Soha ne engedjünk a kunyerálásnak, soha ne adjunk neki asztalról a saját ételünkből, mert ezzel is maga alá helyezhet bennünket. Étel soha ne legyen elöl a kutyusnak. Adjuk neki oda a kajáját, és ha nem nyúl hozzá, akkor azonnal vegyük is el előle. Tanulja meg, hogy az étel egy "ajándék" a vezértől; örüljön, hogy kap enni, és becsülje azt meg. A kutya nem fog éhen halni - amikor tényleg éhes lesz, akkor azonnal enni fog.

 • Miért? Egy farkasokból álló falkában is mindig a falkavezér eszik először, és ha már ő jóllakott, akkor engedi a többit is enni, hiszen elsődleges a falka túlélése szempontjából, hogy a vezér megfelelően táplált legyen; a többi falkatag csak másodlagos. Ugyanezt kell eljátszanunk a kutyánkkal is.
 • Gyakorlati megvalósítás: Játsszuk el a kutyánkkal, hogy először mi eszünk a táljából, és az övé csak a maradék. Menjünk oda hozzá a rendes etetési idejében, azonban a tálja és a kajája tetejére helyezzünk el egy alufóliát, és tegyünk rá pár darab virslit, kolbászt, sajtot (olyat, aminek jó erős illata van) és jó feltűnően eszegessük meg a kutyánk előtt. Hiába ugrál, ugat, lökdösődik, csináljunk úgy, mintha ott sem lenne. 2-3 perc után pedig, amikor már nem ugrál annyira és a virsli is elfogyott, a saját kajáját dobjuk csak oda elé, mintha ezt mondanánk neki: "ez a maradék, ez a tied!". Fontos, hogy tartsunk ezen kívül heti 1 koplalónapot is, amikor a kutya nem eszik. (Növendék kutyáknál heti egy etetést hagyjunk ki.) Ez a kutya egészsége miatt fontos, hiszen a kutyának ugyanolyan ragadozó gyomra van, mint a farkasoknak és ez nem a mindennapi evésre alakult ki. Ilyenkor ugyanúgy játsszuk el vele, hogy megesszük a táljába helyezett virsliket, azonban ezen a napon ne legyen a tálban saját étele, hanem mi együnk meg mindent, majd az üres tálat csak dobjuk a kutyánk elé, és hagyjuk őt magára. "Ma kevés volt a zsákmány, nekem kell ennem, hiszen nekem kell az erő, neked nem jutott, majd talán holnap ehetsz, ha eleget vadásztunk..."

Hazaérkezés

Amikor hazaérünk, soha ne köszönjünk egyből a kutyának. Mindig köszöntsük először a családot, és 10-15 perc elteltével üdvözöljük csak a kutyát.

 • Miért? Egy farkasfalkát megfigyelve is azt állapíthatjuk meg, hogy a vezér, amikor visszaérkezik a falkájához, sosem foglalkozik egyből a többi taggal. Mindig először hagyja, hogy őt körülrajongják, ő úgy tesz mintha ott sem lennének a többiek, majd egy kis idő elteltével kezd velük foglalkozni. Ugyanígy kell nekünk is tennünk.
 • Gyakorlati megvalósítás: Amikor hazaérkezünk, először mindig a családtagjainkat üdvözöljük. Ez azért nagyon fontos, mert ha a kutyánknak köszönünk előbb, akkor a család többi tagját automatikusan maga mögé helyezheti a rangsorban - még akkor is, ha minket elfogad falkavezérnek. Vetkőzzünk le, pakoljunk el, és amikor a kutyánk már nem ugrál, nem rohangál körülöttünk, nem nyüszög, hanem megnyugodott, elvonult a helyére, akkor hívjuk őt magunkhoz - soha ne mi menjünk oda hozzá, - és foglalkozzunk, játszunk vele, esetleg vigyük le sétálni. (Ha teljesen elfeledkezünk róla, azzal viszont össze is zavarhatjuk, mert azt hiheti, valamiért büntetésben van - erről majd később...)

Játék, séta, simogatás: napi foglalkozások

Nagyon fontos, hogy mindig minden tevékenységet a gazdi kezdeményez és a gazdi fejez be. Soha ne játszunk akkor a kutyával, amikor odajön hozzánk és leteszi elénk a labdáját. Soha ne akkor simogassuk, amikor odadugja a fejét, ne akkor sétáltassuk, amikor megjelenik a pórázzal a szájában...

 • Miért?Egy jól működő falkában mindig mindent a falkavezér dönt el - így azt is, hogy mikor mit csináljanak éppen a falkatagok. Amikor a kutyánk a kezünkbe adja a labdáját és mi azonnal játékba kezdünk vele, akkor az ő akaratának engedelmeskedünk, így egyből alá is rendeljük magunkat a rangsorban.
 • Gyakorlati megvalósítás: Akkor játsszunk a kutyánkkal, akkor simogassuk meg őt, amikor nem erőszakoskodik. Sose hagyjunk elöl neki játékokat, hiszen neki nem lehet tulajdona - nekünk van tulajdonunk, amit esetleg odaadhatunk neki, majd vissza is vehetjük azt. (Így a későbbi tárgyféltésből származó morgásokat, harapásokat is el tudjuk kerülni.) Amikor mi úgy gondoljuk, hogy itt a játék, a séta, a simogatás ideje, akkor hívjuk őt magunkhoz, és akkor foglalkozzunk vele, de ez
  sose akkor történjen, amikor ott ugrál előttünk, bököd minket az orrával, hogy foglalkozzunk már vele egy kicsit... Fontos, hogy mi is fejezzük be az adott tevékenységeket. Amikor úgy látjuk, hogy kezdi unni a játékot, a sétát, a simit, akkor mi hagyjuk abba, mondjuk neki, hogy "vége" vagy "elég volt", és utána semmiképpen se foglalkozzunk többet a kutyával; még ha elkezd erőszakoskodni, akkor se.

További információ, kutyakiképzés:

Cerberos Kutyaiskola

Mézes Dorottya - Cerberos Kutyaiskola

 

Hogyan legyek falkavezér - 3.rész

 
A harmadik részben arra keressük a választ, hogyan sétáljunk kutyánkkal, hol van a kutya helye a lakásban, illetve mit csináljunk, ha túl erőszakosan üdvözöl minket négylábú barátunk. Ha betartjuk az itt leírt tanácsokat, kutyánk falkavezérként fog bennünket tisztelni, és remek kutya-gazdi kapcsolat alakul ki!

Sétáltatás

Soha ne arra menjünk, amerre a kutyánk akarna haladni.

 • Miért?
  A falkavezér feladata eldönteni, hogy merre indul a falka vadászni.
 • Gyakorlati megvalósítás: Minden sétánál próbáljunk más-más útvonalon közlekedni. Amikor a kutyánk elindulna az egyik irányba, mi induljunk el a másikba, ne hagyjuk, hogy ő szabja meg, merre haladjon a falka. Ha muszáj egy adott irányba haladnunk, akkor néhány métert tegyünk meg a kutya szándékával ellentétes irányba, majd forduljunk meg, és úgy induljunk a valódi úticélunk felé.

 Amikor a kutyánk keresztbe áll előttünk / elénk áll / rálép a lábunkra

Ezek az apró mozzanatok mind a kutya dominanciájának jelei, sose hagyjuk, hogy ezeket tegye.

 • Miért? A kutya, amikor úgy érzi, hogy ő a falkavezér, akkor feladatának érzi, hogy megvédje a falkáját, a sorban alatta lévő tagokat, és ezért beáll a falkatag és a "világ" közé, hogy időben cselekedni tudjon. A legtöbb kutyaharapás, kutyatámadás ennek az eredménye, hogy a kutya maga dönt arról, hogy kit néznek barátnak, kit ellenségnek - és kitámad, holott ez a vezér (tehát a gazdi) hatáskörébe tartozna, és a kutya legfeljebb az ő parancsára léphetne akcióba (lásd rendőrkutyák, őrző-védő gyakorlatok).
 • Gyakorlati megvalósítás: Amikor a kutyánk keresztbe áll elénk, elénk ül, rálép a lábunkra, akkor ezt azonnal tiltsuk le nála. Húzzuk őt hátrább, a pórázzal a hátunk mögött kerültessük meg és ültessük magunk mellé, húzzuk ki a lábunkat és tegyük azt az ő lába elé... A lényeg, hogy ne engedjük őt vezető pozícióba.

Fekhely

Ne engedjük, hogy a kutyánk az ágyunkban aludjon.

 • Miért?
  A farkasoknál sem aludhatnak az alsóbbrendű tagok a falkavezér helyén, a falkavezér viszont bárkinek a helyén aludhat - ezzel is tudatosítva, hogy ő a vezetője a falkának. Nagyon sok esetben eljut odáig a kutya, hogy a saját ágyukba nem engedi be a gazdáit... a következők betartásával ez megelőzhető.
 • Gyakorlati megvalósítás: A kutyának alakítsunk ki egy saját kis helyet a lakásban, (lehetőleg ez egy nyugodt sarok legyen, egy kis kosár, pokróc, kutyabox...) ahová ő is vissza tud vonulni, le tud feküdni, ha arra van szüksége. Ha ide visszavonul, ne zaklassuk őt, hagyjunk neki is egy kis szabad teret, azonban néha nyugodtan lépjünk oda a helyéhez, tegyünk-vegyünk benne, hogy megértse, azt mi bármikor elfoglalhatnánk előle. Büntetésből felesleges a kutyát a helyére küldenünk, nem fogja megérteni a szándékunk, hisz a vacka számára nyugalmat, menedéket jelent. Inkább jelöljünk ki neki egy "büntihelyet", ahová jól rálátunk, és parancsoljuk oda helyben maradással. Ha felkelne, helyezzük vissza mindaddig, míg a büntetés le nem telik.

Jutalmazás, szidás

A legfontosabb dolog a következetesség. Csak akkor dicsérjük a kutyánkat, amikor éppen jót csinál, és csak akkor szidjuk, amikor éppen rosszat tesz. Fontos, hogy a büntetés mértéke arányos legyen az elkövetett bűnnel, szintúgy a dicséret is. A büntetés már semmit sem ér, ha az elkövetett tett után pár perccel következik, mert nem fogja tudni a kutya összekapcsolni. A kívánt viselkedést mindig erősítsük meg a kutyánkban, míg a nem kívánatosat azonnal tiltsuk, hogy megtanulja, mit várunk el tőle. Azonban ha a nem kívánt viselkedés

célja a figyelmünk felhívása - pl. ugatással - ne tiltsuk, hisz ezzel a kutya elérte a célját, hanem hagyjuk figyelmen kívül, míg abba nem hagyja. Ekkor viszont dicsérjük meg. Soha ne büntessünk kézzel vagy pórázzal! Szükség esetén használjunk egy üres műanyag palackot pár darab kővel megtöltve, melynek már a hangja elég elrettentő a legtöbb kutya számára. Jutalmazáshoz használhatunk jutalomfalatot, játékot, klikkert, de mindig legyen ott a simogatás és a szóbeli elismerés is, hiszen a kutyának az a legnagyobb jutalom, ha a gazdi kedvében járhat! A rossztett lehet akár tünete is annak, ha a rangsorban problémák vannak. Ilyen lehet a lopás (nem tiszteli a kutyánk a tulajdonunkat) vagy ha a korábban szobatiszta, egészséges kutya újra bepisil, de ezt jelzi az is, ha (legyen akár szuka, akár kan, ivaros vagy ivartalanított) párzó mozdulatokat végez a mi vagy családtagjaink lábán. Azonnal lökjük el, tiltsuk meg neki. Ilyen esetekben a valódi, tartós megoldást mindig a gazdi falkavezéri pozíciójának a megerősítése jelenti.